tisdag 1 september 2009

Mål och anpassning

En del av Zlatans storhet har under åren visats av att han aldrig har haft några anpassningssvårigheter när han först har gått upp sig ordentligt i omgivning, först från Malmö till Ajax, och sen Ajax till Juventus, och därfter en stor och omtalad flytt till Inter. Jag minns inte hans Ajax-debut men i Italien gjorde han till och med mål direkt i sin debut. Det är ganska ovanligt att komma in och ta en sån stor roll direkt som han har gjort.

Men onekligen har det gått lite trögare med Barcelona. Här har han faktsikt haft lite anpassningsproblem. Om det beror på att det har varit vänskapsmatcher och så vidare, vet jag inte. Kanske har han själv alldeles för stor respekt för Barca, vilket hämmar hans spel, på samma sätt som det ibland har gjort i Champions, där det har blivit mycket surr om hur lite mål han gör.

Som jag också har skrivit tidigare känner jag att även svensk medias beskrivning av Zlatans flytt är lite tveksam. Man får bilden av att Inter är en klubb av samma kaliber som Sampdoria, Real Betis eller Tottenham, när man läser om vilken enorm grej det är att Zlatan nu har skrivit på för Barcelona.

Nåväl, nur gjorde han sitt mål i debuten och det kommer att underlätta mycket. Det borde inte hänga på målen. Zlatan är inte samma målspruta som Eto'o, det är inte hans mål som har gjort honom till en av de största i världen. Men, fotbollsvärlden kan vara lite ytlig ibland.

För att ta exempel, Zlatans genombrott som en riktig stor spelare kom hösten 2005 med Juventus. Han gjorde 16 mål säsongen innan, men de första månaderna av den andra säsongen var han alldeles briljant. Han gjorde färre mål, men spelare mycket smartare, mycket mer avslappnat. Det fick han också mycket beröm för. Men så hamnade han i en svacka kring julen och fram till resten av säsongen. I efterhand förklaras också hela säsongen som en stor besvikelse, främst med hänvisning till att han inte gjorde fler än 7 mål i ligan. När minnet sviker, litar man sig på siffror, och så blir det bara fel.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: