fredag 19 mars 2010

Champinjonlottning

Championskvarten lottades fram idag. En spontan analys inför matcherna:

Olympique Lyonnais - Girondins de Bordeaux
Lite tråkigt med matcher mellan två lag från samma land, men i det här innebär det att det kommer att bli minst tre olika länder i semifinalen, vilket är positivt. Och att det är två franska lag i det här skedet av turneringen, just Lyon och Bordeaux, gör inte saken mindre intressant.

Det kommer att garantera den första franska semifinalplatsen sedan 1995, då George Weah ledde PSG till att vara ett av Europas starkaste lag, innan de föll i semin mot ett cyniskt Milan som säsongen därefter köpte Weah.

I somras bröts Lyons svit av franska ligatitlar, på väg mot sju stycken i rad, av just Bordeaux, och det gör den här historian lite mer intressant än om det hade handlat om Bordeaux mot Lille eller OM eller nåt.

Utgången?

Båda lagen har imponerat under turneringens gång och tagit sig vidare från svåra grupper. Utifrån det ser jag till Lyons nackdel att man redan har tagit en gigantisk seger i och med Realmötet. Man har sett förut hur lag som "bjuds" på en enklare resa fram brukar ha det lättare för att avancera långt fram i turneringen, och om man utgår från åttondelen så gäller detta för Bordeaux.

Jag känner ändå att mycket talar för Lyon på grund av klubbens erfarenhet av dessa sammanhang. I mitten av 2000-talet borde man ha tagit sig vidare till semi, men föll vid mållinjen flera gånger, mot PSV på straffar 2005 och Milan på en sen Inzaghi-mål 2006.

55-45% till Lyons favör, efter avrundning.

Bayern München - Manchester United
De här två har möts rätt många gånger i den här tuneringen och representerar på så sätt argumentet om att Champions har urholkat en del av magin med den europeiska fotbollen i det att matcher som man tidigare fick se då och då, och såg fram emot, nuförtiden börjar likna ligamatcher.

Men på den tiden när de flesta av deras bataljer ägde rum fanns det inte samma statusskillnad mellan Bundesligas topp och Premier Leagues dito. United är en lagmaskin med fart och en av turneringens huvudfavoriter.

Bayern har av många nämnts som en favorit, men har en del att bevisa efter matcherna mot Fiorentina. Om man får med Ribery och Robben i båda matcherna, kan det bli hur intressant som helst.

Jag ger det 60-40% till Uniteds favör.

Arsenal - Barcelona
Som jag ser det är Barcelona bättre än Arsenal på alla positioner och utifrån det kan jag inte annat än utnämna Barca till solklara favoriter till det här mötet. Sportbladet nämner Barcas svårigheter med Stuttgart, ett annat lag som Barca uppenbarligen var överlägset mot på pappret. Men Arsenal kommer inte att kunna gneta fram en sån situation för att man helt enkelt inte kan gneta till sig resultat. Arsenals nackdel är att man inte har något som Barca saknar. Man är som en sämre kopia av Barcelona. Det är en enkel historia mellan lillebror och storebror. Arsenals enda chans finns i det faktum att mycket kan hända i fotboll. Fem olycksminuter i första matchen kan ge Arsenal en tvåmålsledning inför returen, och då snackar vi om något helt annat. Men om man ska utgå från normala förutsättningar, som man gör när man tippar, då säger jag 25-75%.

Inter - CSKA Moskva
Till slut vände vinden. Efter att ha åkt på den ena mardrömslottningen efter den andra, fick Inter den minst svåra lottningen som man kunde få. Retroaktivt var det mycket bra för laget att få Rubin och Dynamo i gruppspelet för att vara beredd på den här typen av resor. Och som jag skrev efter kvarten, de gjorde det mycket bra i dessa matcher. Jag tror inte det blir någon kalldusch i Moskva och hemma bör de vinna. Självklart kan det bli besvärligt, men Inter får ta på sig det stora favoritskapet, som är det största av alla kvartsfinalsmöten.

Om Inter gör sitt jobb, då kommer man troligen att spela semifinal mot Barcelona. Även här tycker jag att det passar dem bättre än att möta United eller Bayern. Mourinho är en cyniker och visade i gruppspelet att han kan skaka om Barca. Ibras flytt till Barca, med Championsframgångar som ett starkt motiv, sätter mer press på honom än Samuel Eto'o som mer har allt att vinna efter att ha fått sig en örfil från Barcaledningen.

Det finns förstås en risk för att Inter drabbas av storhetsvansinne efter att ha besegrat Chelsea, men här tycker jag att laget gagnas av att ha en disciplinerad tränare som Mourinho. Inter är inte laget som flyger iväg med Champagnefotboll. Det är ett lag som alltid gör sitt jobb, och ett sånt lag är svårare att ta med byxorna nere. 85-15%.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: