torsdag 24 november 2022

Inför: Grupp G

Brasilien

Schweiz

Kamerun

Serbien


... Och så har vi den andra reprisgruppen som i och för sig har blivit sexigare med Kamerun in och Costa Rica ut. 

I sig är det ju en riktigt läcker grupp bestående av några av VM-historiens mest klassiska företrädare, med alplandet Schweiz som en rolig kontrast i mixen.

Brasilien är min favoritkandidat till guldet men är absolut inget säkert kort när man tänker på vissa bisarra uttagningar som Thiago Silva och framförallt Dani Alves. Richarlison istället för Firmino är en annan sak som får folk att klia sig i huvet. Bra målvakt, tveksamt försvar men totalt väldigt många starka och rutinerade namn. Traditionellt brukar man inte heller darra i gruppspelet så vi kan nog utesluta den typen av märkliga exits som många storlag har råkat ut för de senaste 20 åren. 

Serbien går än en gång in i ett VM uppsnackat. Ska det lyckas på den fjärde gången? En sak som talar för det är att man har kanske världens bästa striker i Vlahovic. Sett till hur han hanterade flytten från Fiorentina till Juventus tänker jag att han har skallen för VM-pressen, vilket ofta varit det som fällt Serbien och gamla Jugoslavien i turneringen.

Schweiz... Imponerar med sin kontinuitet på den här nivån. Det här blir sjätte raka VM:et och de flesta EM under den här perioden har man också kvalat in till. Kommer dessutom till VM efter att ha dragit längsta strået i kamp mot Europamästarna Italien. Starka kort. 

Kamerun... Mitt kära Kamerun... Skrev jag en dyster liten epilog om efter fiaskot 2014. Jag har gett upp lite. Truppen är inte vad det var under de starkaste åren 1990-2004 men vem vet, summan av kardemumman kanske är större än de stora stjärnorna. 32 år efter den magiska sommaren i Italien vore det något med de otämjbara lejonen i en åttondel.

Inga kommentarer: