torsdag 24 november 2022

Inför: Grupp H

Portugal

Uruguay

Ghana 

Sydkorea


Kandidat till VM:s roligare, och till bredden starkaste, grupp. Sydkorea får gälla som outsider på förhand men efter ett par asiatiska dunderskrällar vet man inte riktigt vad som nu väntar med dem.

Portugal är på pappret starkare än någonsin på bredden men det finns där en risk att stabiliteten förlorar på det och att Cristiano Ronaldos minst sagt stökiga höst kommer att få honom eller truppen i stort att implodera. Om man slipper den typen av yttre faktorer kan man vinna VM. Man har vid det här laget en oerhörd rutin som landslagsorganisation och erfarit att vinna ett stort mästerskap efter EM-guldet i Frankrike för sex år sen. 

Uruguay har slagit tillbaka mot alla vi som trodde att deras plats i toppen av världsfotbollen var över efter den där perioden 1994-2006 då man missade tre av fyra VM samtidigt som uruguayanska stjärnor inte verkade växa på träd. Nu är de lite här och var. Till den här turneringen har man pga ålder och skador tappat den fantastiska spets som man hade med firma Cavani-Suarez men har fyllt på med nya begåvningar som Darwin Nunez och Federico Valverde, bland andra. 

Intressant blir att se hur man handskas med att nu ställa upp utan den legendariske tränaren Oscar Washington Tabarez som förde dem till tre briljant genomförda mästerskap 2010-2018. Men med den rutinen bakom sig, med de spelarna, och den karaktäristiska krigaranda som fotbollsnationen besitter kan det här sluta riktigt bra. 

Ghana är tillbaka efter VM-miss 2018. Får gälla som numret mindre än Portugal och Uruguay men har tidigare tagit sig till slutspel genom att hålla respekterade landslag bakom sig. 

Sydkorea har inte levererat sedan millenniets första decennium men gör alltså sitt nionde raka mästerskap. De stora namnen är Heing Min-Son (oroande hälsoläge) och Min-Jae Kim - ny i Napoli. Utöver detta är jag rädd för att jag är lika blank som de flesta andra angående var de befinner sig när de ställer upp på den absoluta toppnivån.

Inga kommentarer: