torsdag 24 november 2022

Inför (och efter): Grupp D

 Danmark

Australien

Tunisien

Frankrike


Okej, jag hann inte. 

Men jag såg inte heller fram emot det.

Det är en väldigt tråkig sanning att det inte finns bara en utan TVÅ grupper som till 75% är identiska från förra VM. Det är väl inget att göra åt men trist kändes det på förhand.

Det ironiska är att det lag som den här gången saknas i kvartetten är Peru, som är utbytt mot Tunisien, och att de slogs ut i interkontinentala playoffet av Australien.

Danmark har varit hajpat något oerhört i Sverige sedan EM förra året och kanske är det befogat. Det kryllar av bra danska spelare ute i Europa just nu. Inte superstjärnor men viktiga spelare i mer eller mindre stora lag. 

Samtidigt kommer man till slutspelet efter ett - som vanligt numer - väldigt tacksam lottning. Andra har noterat tidigare hur Danmark har en länk i Uefa (minns ej namnet på denne man) och att det därmed är lite suspekt hur Danmark t ex fick en EM 2020-värdskap medan den betydligt större Nationalarenan i Stockholm ratades. Och därtill enkel lottning gång på gång på gång.

Regerande världsmästaren Frankrike har varit väldigt ojämnt och dessutom tappat Ballon d'Or-vinnaren Benzema precis innan VM. I EM förra året var man fenomenalt bra i sina bästa stunder men föll på ett nonchalant försvarsspel. Hur står man sig mot stabila och välmående Danmark?

Tunisien gör om jag räknar rätt sitt sjunde VM och frånsett en ganska lyckad debut 1978 har man alltid varit ett lag som visserligen bjudit på motstånd men aldrig varit i närheten av att avancera från gruppspelet. Med den här lottningen är det svårt att tänka sig att man gör det den här gången. Men för min del välkomnar jag alltid nordafrikanska lag i mästerskapet. De kommer med en fotbollspassion som alltid skapar en stämning som för mig påminner mer om 90-tal än 2000-tal.

Australien är ett av VM:s mest anonyma lag och var svagt i asiatiska kvalet. Brukar samtidigt alltid sälja sig dyrt väl i slutspelet så jag skulle inte skriva ner laget som en slagpåse.

Så, efter första omgången spelad... Har förutsättningarna ändrats?

Mja...

Vi kan konstatera att Danmark förmodligen får kämpa för avancemang och inte kunna lalla sig till åttondel som man lite kunde göra 2018. 0-0 mot Tunisien imponerar inte och även om man hade mer av spelet skapar Tunisien matchens bästa målchanser.

Frankrike ställer till det lite i vanligt ordning men kommer tillbaka starkt mot Australien och känns nu som större gruppfavorit än Danmark.

Australien ser svagare ut än för fyra år sen men har eventuellt precis haft sin svåraste match. 

Så, lite mer ovisst och roligt blir den här kopiagruppen den här gången.



Inga kommentarer: