söndag 27 november 2022

Costa Rica gör VM till VM, tysk repris, män mot pojkar

 Costa Ricas 1-0 med knappt tio kvar på klockan... Det är mitt VM. Den typen av ögonblick som bryter isen och samtidigt sätter slutpunkten. En lightvariant på Claudio Caniggias spik i Brasiliens kista på Delle Alpi för 32 år sene. 

Vissa tycker att VM handlar om 3-2. Det kallas "dramatiskt", men i min Italia 90-formade värld är det allt annat än dramatik. Den ständigt höjda insatsen är dramatik. Jag har ältat detta i hela den här bloggens historia men när det kommer praktexempel som vi alla nyss har tittat på kan det vara värt att observera för att sprida förståelse för sin sak.

Ett mål som räddar Costa Ricas anseende och slänger Japan rakt ner i skärselden, om inte helvetet.

Knappt tio timmar senare med slutresultat Spanien-Tyskland 1-1 står det klart att Japan behöver vinna mot Spanien för att vara säker på avancemang. En vinst som Spanien hade kunnat bjussa på om det inte innebar att de själva går miste om gruppsegern. Fyllekrogens mål för de för dagen helvita var därmed viktig i dubbel bemärkelse. Livsviktig poäng till egna laget och hinder för konkurrenten att köra biscotto i sista.

Tyskland bör därmed klara sig på seger mot Costa Rica. Liksom alla andra tror jag att de kommer att greja det men... Vi tänkte ju alla likadant för 4 år sen när de bara behövde seger mot ett halvkasst Sydkorea. 

Jag kanske inte tittar tillräckligt noga men där många verkar tycka att Tyskland visade på klass ikväll var min känsla att de ständigt var en hårsmån från den stora katastrofen.

De har inte varit usla i den här turneringen men världsmästarbra ser det verkligen inte ut. 

Dessutom är Manuel Neuer en klantskalle som lätt skulle kunna dra på sig en frilägesutvisning första tio mot Costa Rica. Det är på sin plats att ha reservationer inför den till synes givna tyska räddningen.

* * *

Grupp F levererade Marockos första VM-seger på 24 år. Eftersnacket handlar om att fler än bara vissa borde ha sett det komma med anledning av Belgiens uppenbara nedgång men jag vet inte... Det är inte lätt att bryta Europas dominans i VM och det finns många exempel på hur ett europeiskt lag med nedgående form ändå kunnat utnyttja sin rutin till att slå ned det unga fräscha från Afrika. 

När Marockos första mål blev bortdömt kändes det som att det var precis ditåt det barkade. Missad chans och den gamla vanliga utgången. Tack och lov blev det inte så. Ett märkligt insläpp av Courtois - turneringens bästa målvakt - följt av ett supermål. En stark och historisk seger för Marocko. För oss nostalgiker kan det ses som en revansch för förlusten mot Belgien i grupp F VM 1994.

En hint om att Kroatien - ett annat lag som tydligt är förbi sitt peak - skulle få käftsmäll av kanadensarna? 

Det verkade så första tio men timmen senare hade vi fått se nåt helt annat. Kroatien som tidigare ofta haft lite av en underdogstatus när de kunnat "göra något stort" gav tillbaka i omvänd roll mot uppstickaren Kanada. Det var män mot pojkar. 4-1 såg vi verkligen inte komma på förhand. 

Med det är jag nästan beredd att räkna in Kroatien i åttondelen men trots allt krävs det inte mycket för att de ska åka ut. En förlust mot Belgien och poäng för Marocko mot Kanada.

Hyperintressant avslutning på grupp F väntar.

Hittills det bästa VM:et sen 1998, frånsett VAR-straffarna.

Inga kommentarer: