fredag 30 december 2022

Utvärdering: Plats 17-18

18. Ecuador

Det var så lite som talade för att Ecuador inte skulle gå vidare från den här gruppen när spelomgång två var avklarad. Det var inte sanningen men känslan.

I en tuff premiär mot värdnationen var man totalt överlägset och vann med 2-0.

Den markeringen befästes med poäng mot gruppens gigant Nederländerna.

Osis att ändå åka ut och... Nä, visst... Det är ju när allt kommer omkring inte så osannolikt att Ecuador förlorar mot Senegal. Sånt som händer. I underläge på straff, kvittering och sen underläge igen innan man har hunnit sätta sig i krigarställning för att hålla ut.

Snart får jag börja ta dem på allvar. Det kanske jag gör redan till nästa gång. Men jag kommer aldrig sluta tjata om den höga höjden i Quito.

Annars en eloge till Enner Valencia som för åtta år sen fick in tre bollar och som nu replikerade med ytterligare tre. 6 VM-mål för en inte så långt upp på alla tiders VM-skyttelistan som jag trodde innan jag kollade upp, men det är likväl starka kort som många stora spelare faktiskt inte har kommit upp i.

1 seger

1 oavgjord

1 förlust

4 gjorda mål

3 insläppta mål


17. Tyskland

Ännu ett lag som åker till stor del ut på grund av spelschemats utforming. 

Det lämnade en för liten marginal för att rädda upp en märklig förlust i Japan i premiären. 1-2 där speglar helt enkelt inte matchen.

Mot Spanien lider man mycket men kommer tillbaka efter baklängesmålet och kvitterar. Godkänt resultat.

Och så sist ska ju seger mot Costa Rica räcka. Men det är där det händer att Spanien har råd att både tappa poäng och förlora. 7-0 i premiären visar sig bli en extrapoäng för spanjorerna.

Och som alla andra med humor hade jag ju drömt om att Tyskland låtit Costa Rica vinna med några minuter kvar för att sätta dit Spanien. Betala igen. Modern av alla paybacks. Jag har hört andra prata om att "göra självmål" men det hade ju räckt att bara gå ner på 60% kapacitet så hade costaricanerna skött det där på egen hand. 

Men det går bara inte att vara så iskall när matcherna spelas samtidigt. Tänk om man hade gjort det bara för att höra att Spanien kvitterat på tilläggstid... Vilket hade inneburit att man gett bort en plats i åttondelen  mot Marocko. Ibland kan man inte annat än göra sitt bästa.

En del kommentarer kring lagets fokus har kommit med anledning av hela landslagsapparatens fejd med Fifa om den där One Love-kaptensbindeln. Jag såg i någon artikel påståendet att det från lagets sida mest drevs av Bayern-spelarna Neuer och Goretzka. Tyska regeringen gjorde sina egna markeringar men hann även med att sluta ett energiavtal med Qatar innan VM spelats färdigt. 

Hypotesen om bristande fokus har i alla fall skapat irritation hos folk som inte förstår skillnaden mellan ett konstaterande och en åsikt. Vi kan givetvis aldrig bevisa något men det är inte orimligt att tänka att ett mer  samlat lag som haft allt fokus på det som händer på planen inte hade åtminstone tagit poäng mot Japan.

Det som ytterligare talar för det är att det andra landslaget som var mest högljudd kring den här frågan var Danmark och där gick det också åt skogen. På ett klart värre sätt.

Nåväl... Alltså sorti för Tyskland i gruppspelet för andra VM i rad. En oerhörd fiasko för ett land som spelade tre raka VM-finaler mellan 1982-1990 och som sedan 1966 aldrig missat avancemang från första gruppspelet fram till förra mästerskapet. I min ungdom hade jag inte sett det som möjligt men så vet jag också att Tyskland inte varit vad det var sedan transformationen som planlades vid millennieskiftet. Det har onekligen haft sina goda och dåliga sidor.

1 seger

1 oavgjord

1 förlust

6 gjorda mål

5 insläppta mål

Inga kommentarer: