lördag 31 december 2022

Utvärdering: Plats 15-16

 16. Sydkorea

Det lag i VM vars alla gruppspelsmatcher jag missade, mer eller mindre. Ska därför inte kommentera för mycket.

Vad jag förstår var man bra mot Ghana och utefter sina förutsättningar bra mot Uruguay.

Men jag såg det där målet mot Portugal som förde laget från sistaplats i gruppen till avancemangsplats. Och ingen kan få mig att tro att det inte var ett mål till skänks av portugiserna. De ställde inte upp med bästa lag men de som fanns på plan är inte sämre än ett svenskt P08-lag. Det är fejkat engagemang och inget annat. Och anledningen till att ingen i Sverige pratar om den vinkeln är att det var Uruguay och inte Sverige som drabbades. Och för att det är lättare att bara utgå från att det är rent. Bevis kan man ju inte ha genom att bara titta på det. Men i min värld kommer det alltid att vara vad det är. 

Som av en slump tränades ju också Sydkorea av den gamle portugisiske landslagsmannen Paulo Bento. Kompisar från förr.

Rent statistisk var detta landets tredje avancemang från gruppspelet någonsin, det andra på "bortaplan". Det första på 12 år. 

Jag stack väl inte ut hakan när jag konstaterade att de kommer att bli mosade av Brasilien i åttondelen men... Det var så det blev. Definitivt den värsta utskåpningen efter gruppspelet.

Vi kommer i alla fall att se Sydkorea i VM igen snart. 40 år efter att man återigen kvalade in till VM-slutspelet, varefter man aldrig varit borta.

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

5 gjorda mål

9 insläppta mål


15. Polen

Nej, inte den här gången heller. Den stora fotbollsnationen som vuxit under hela millenniet fortsätter att underprestera. 

Åttondelsfinal är inte fy skam men det här var ju ett avancemang som var smickrande jämfört med spelet -inte uselt men medelmåttigt. Nånstans borde man väl ha slutat sist i gruppen utifrån prestationen.

Och i åttondelen totalt sett aldrig nära utan överkörda av de regerande världsmästarna Frankrike. 

Lewandowskis enorma glädje över att reducera på en tursam straff i slutminuterna blir man inte heller glad av. Smålagsmentalitet.

Så, inte undra på att spelaren som mest stack ut blev Wojciech Szczesny som räddade två straffar och gjorde ett antal jätteräddningar. 

Så då går detta mediokra VM till raden av besvikelser som ut i gruppspel i hemma-EM 2012, kvalmiss till VM 2014 och ut i gruppspel i VM 2018. Där i mitten finns den fullt godkända EM 2016 där man ändå tar sig vidare till en kvartsfinal med hjälp av straffar och är sedan - faktiskt - bara ytterligare en straffsparksläggning från att möta Wales i en semifinal. Men nu börjar vi gräva djupt in i det mästerskapet...

Förr eller senare lär framgången komma. Om inte i VM så i EM där inkval inte längre är svårt och i cupspel kan ju allt hända.

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

3 gjorda mål

5 insläppta mål



Inga kommentarer: