tisdag 27 december 2022

Utvärdering: Plats 27-29

 29. Serbien

Nä, det är inte ens roligt längre.

Det är fanimig inte roligt längre.

Hur många gånger ska det upprepa sig?

Både på plan och den kollektiva minnesförlusten inför?

Att Serbien (eller Serbien-Montenegro som det hette 2006) alltid har något stort på gång och "kan vara en outsider" och varje gång går det åt helvete redan i gruppspelet?

Vi måste nu ta oss in i utgångspunkten att Serbien kommer att misslyckas tills de inte har misslyckats. Om de så har den bästa spelaren i världen på varje position så kommer de att åka ut tills de inte har gjort det.

Det här var alltså fjärde gången för exakt samma scenario hände. Uppsnackat. Gör på sin höjd en bra match. Åker ut.

Är det ett praktfiasko? Nja, kanske inte per se. Hamnar man i Brasiliens grupp brukar man åka på en förlust. Men om man nu är så uppsnackad så ska man klara av Schweiz. Här fanns revansch att utkräva efter det politiska "derbyt" 2018. Och så lyckas man förlora igen. Inte ens ta poäng utan förlora utan att vara särskilt nära den vinst som var krav för avancemang. För att inte tala om att tappa 3-1 mot Kamerun till 3-3.

Och den här gången har man för ovanlighetens skull en otrolig striker i truppen där man normalt har sina starka kort på mittfält och i backlinje. Kanske världens bästa. Men om han ändå fick spela andrafiol bakom  Aleksandar Mitrovic? Jadå. Självklart. Även i Serbien gäller regeln att once you're in, you're in, tydligenMitrovic har en status och den går inte att rubba. Okej, det kanske blev helt utslagsgivande den här gången, vad vet jag. Kamerundebaclet kan inte skyllas på att Vlahovic inte är med i startelvan. Brasilien hade säkert varit för starka ändå. Mot Schweiz fick han spela. Men att överhuvudtaget ta den risken... Jag vet inte, Dragan Stojkovic... Min barndomshjälte...

Att den stora rivalen i regionen Kroatien under samma period har gått till en final och en semifinal... Salt på såren.

Som sagt, det är för knas för att det ens ska vara roligt längre.

0 seger

1 oavgjord

2 förluster

5 gjorda mål

8 insläppta mål


28. Danmark

Hah!....

Ha-hah!

Det är underbart när verkligheten hinner ikapp hajpen.

Ännu en enkel lottning för Danmark. Laget som "ta mig fan" skulle kunna vinna VM. Som spottar ur sig talanger i nivå med Brasilien. Vars fotboll är så avundsvärt att svensk fotboll ska göra om allt från grunden för att kopiera danskarna. Mörda publikkulturen och föreningsdemokratin för att vart fjärde år komma sist bakom Australien och Tunisien. 

Men trots den enkla lottningen lyckas man spela till sig EN ynka pinne.

För det. För den ofräscha rasistiska tränaren Hjulmand och för alla rasselagar hemma riktade mot vissa etniska grupper specifikt. Ghettolagar och diamantlagar. 

Mer än så orkar jag inte säga. Jag tror den enda halvlånga paragrafen i texten täcker det mesta. Danmark har gjort det bra men för den som faktiskt har förmågan att analysera enkla detaljer bakom resultaten stannar det där. 

0 seger

1 oavgjord

2 förluster

1 gjort mål

3 insläppta mål


27. Costa Rica

Eftersom Fifa till skillnad från Uefa håller målskillnad före inbördes möten blev uppförsbacken för brant omgående för Costa Rica som fick en redig käftsmäll retrospektivt för sina skrällar i VM 1990 och 2014. 0-7 mot Spanien var den största utklassningen i VM sedan Portugal asfalterade Nordkorea med samma siffror 2010.

Ändå var man tillräckligt stark för att studsa tillbaka och ge sig själva en okej chans inför sista omgången. Då ingen räknade med att Spanien på sportsliga grunder skulle tappa poäng mot Japan hade det trots allt räckt med en pinne i sista mot Tyskland för avancemang trots 0-7. Rimligen en slags rekord om det hade blivit verklighet. 

Med facit i hand blev Spanien räddningsplanka nummer ett. I en handfull minuter var Costa Rica vidare efter att ha vänt till 2-1 mot Tyskland. Det var alldeles för kort men det var poetisk rättvisa i kombination med superskräll för hela gruppen som vi fick vittring på.

Det jag tar med mig är uddamålssegern mot Japan där målet mot slutet av matchen var ett av VM:s vackraste stunder. Den typen av stund som bara ett VM kan frambringa. Mer om det här.

1 seger

0 oavgjorda

2 förluster

3 gjorda mål

11 insläppta mål

Inga kommentarer: