måndag 26 december 2022

Utvärdering: Plats 30-32

 Då var det dags. En genomgång av alla lagen i den ordning som slutspelets rankning består av. 


32. Qatar

Den som läger bloggen flitigt minns att jag tänkte mig att det kunde bli sistaplats liksom avancemang och att min magkänsla lutade mot det sistnämnda. 

Istället skrev man historia negativt som det sämsta värdlandet någonsin. Trots detta tycker jag att skadeglädjen här i norr överdrev hur illa det var. Det är inte i närheten av en tio topp lista på de största VM-flopparna de senaste 50 åren eller så. Bara i den här turneringen finns det värre exempel. Till saken hör att VM brukade gå i mer eller mindre starka fotbollsnationer.

Och även om man borde åtminstone tagit en poäng som en tröst så fanns det ingen match där man absolut borde stå över en förlust utifrån kapacitet. Särskilt med tanke på att Ecuador visade sig vara ett bättre lag än vad de flesta av oss trodde.

Men just premiären blev en fiasko där man bara var numret för för litet och det ska man inte vara mot Ecuador. Vi undrade alla hur detta lag kunde ha vunnit Asiatiska mästerskapet. Snart började den sedvanliga dyngan om hur Asien och andra kontinenter bara är för dåliga jämfört med Europa rulla ut. Vissa osköna TV-experter började gnugga händerna inför tanken att Nederländerna skulla göra åtta mål på värdnationen och så vidare (experter som inte lär sig något efter att ha tittat på turnering efter turnering). Sen fick de så de teg av andra asiatiska länder i VM.

Men för Qatar blev det stopp och egentligen ryckte man aldrig upp sig igen. Man kunde rädda sig undan den totala förödmjukelsen men inte så mycket mer.

För min del hedrar det deras landslagsorganisation att de inte gick på importspåret som vi i många år har förväntat oss utan satsade på ett hemvävt lag. Länder som Spanien och Italien har dopat sig mer med utländska spelare än vad detta Qatar har gjort.

I ljuset av det som nu har hänt kan man bli lite orolig för att de ska ta just det spåret nu när drömmarna om den katalanska skolningen och dess under nådde kort, och ge sig in just på att värva in tredjeklassens brassar och afrikaner till nästa gång.

Men nu kan man pusta ut inför en framtid utan total fokus på ondskan Qatar. Det finns säkert annat att börja älta. Som när Newcastle kanske börjar gå riktigt bra eller Saudiarabien faktiskt får VM 2030.

Siffror:

0 seger

0 oavgjord

3 förluster

1 gjort mål

7 insläppta mål


31. Kanada

Ännu ett typiskt VM-mönster. Kvalsensationen som tappar all sin magi i slutspelet.

Kanada gjorde alltså sitt andra slutspel någonsin och den första på 36 år. Man hade inte bara kvalat in utan varit en av de första länderna att göra det, som en självklar etta från en i övrigt jämn slutkval. Där man tidigare kunnat vara lite småstolt över en Radzinski i Everton hade man nu flera stjärnor i den europeiska toppfotbollen. Vi hade att göra med ett kanadensiskt fotbollsunder plötsligt, smått överdrivet.

Det började också ganska bra och man såg ut att störa Belgien precis enligt den positiva mallen att man kontrar sönder det trötta oengagerade europeiska laget.

När man ändå inte lyckades hade spelet ju lovat så mycket och Kroatien var ett nytt Belgien. Tidig ledning gav oss en bekräftelse men sakteligen visade Kroatien på skillnaden mellan män och pojkar och spelade totalt bort hockeynissarna. 

Vips var man som andra laget i turneringen ute ur turneringen redan efter två spelomgångar. 

Inga tröstpoäng heller när pressen var borta mot Marocko i sista.

Det kanske svider mindre i och med att VM nästa gång är en garanti på grund av delvärdskap. Man hann även med en historisk notering; första VM-målet någonsin.

Men allt som allt var Kanada en av VM:s stora floppar. Att man inte gick vidare är i sig en liten pyspunka men att man inte ens tar en pinne är väldigt lång under förväntningarna. Och något som trots allt händer få lag i VM nuförtiden.

Siffror:

0 seger

0 oavgjord

3 förluster

2 gjorda mål (nåja)

7 insläppta mål


30. Wales

Tillbaka efter 64 år. Platt fall.

Men kelterna i rött hade ju två EM-slutspel bakom sig så det var speciellt men inte fantastiskt. 

I dessa två mästerskap hade man blivit sämre och sämre i truppen men överraskat med smart spel 2021 och åttondelsfinal på nytt.

Därför var avancemang sannerligen inte att betrakta som en skräll.

Det började ganska bra med poäng mot USA men därefter blev man utspelade mot Iran och förlorade som första europeiska lag någonsin mot iranierna i ett VM-slutspel. Efter det var man i praktiken borta även om uddamålsseger mot storebror England på förhand hade kunnat vara tillräckligt.

Nu får man räkna med exit för Gareth Bale så... Vem vet när det blir dags för detta igen. Sanningen är att det inte bör dröja 64 år i alla fall till nästa gång, eller 58 år till nästa stora mästerskap om man räknar med EM 2016. För det kommer helt enkelt att vara betydligt enklare att kvala in, särskilt till EM.

Siffror

0 seger

1 oavgjord 

2 förluster

1 gjort mål

6 insläppta mål

Inga kommentarer: