måndag 10 maj 2010

Därför blir det inget Juve för Zlatan

Man ska aldrig säga aldrig, men för mig är det helt otänkbart att Zlatan återvänder till Juventus.

Om han skulle göra det, vore det att betrakta som en andlig revolution för honom.

Det är inte bara för att klubben befinner sig i kris just nu. Inte för att han kan ha mycket att vinna på att stanna i Barcelona som fortfarande är en av världen absolut bästa klubbar. Det är allt annat än avskyn som finns mot honom i stora delar av Serie A, framförallt i Juventus och Inter.

Det är att om Zlatan flyttar till Juventus då har han helt gett upp det som han har varit helt besatt av den senaste femårsperioden: Att vinna Champions League och/eller få Ballon D'or. Juventus är nämligen inte bara ett krislag; de kommer ju som bekant inte att delta i "den där jävla Champions" till hösten. Zlatan fyller 29 i år. Aldrig att han kommer att offra en av sina sista bästa år på ett sånt lag.

Ryktet är förstås härligt i sig. Det är oerhört kittlande för mig att få se honom tillbaka i Serie A, och det finns en del nostalgipoäng i det hela, eftersom hans tid i Juve känns som tusen år sen; mycket tack vare att det har hänt så mycket sen dess, med Calciopoli och allt.

Men som sagt, det ska till 180 graders vändning av Ibra för att detta ska ske. Betänk att hans besatthet av att vinna Champions drev honom bort från en klubb som trots alla sina tillkortakommanden i Europa abonnerade på en plats i slutspelsfasen av Champions; fem säsonger i följd gick Inter vidare från gruppspelet, men det var inte gott nog för Zlatan. Åtminstone inte jämfört med Barca. Varför skulle han då tillbaka till zebrorna, alla fördelar till trots? (han får vara den store fixstjärnan igen, och det skulle inte förvåna mig om han föredrar nordvästra Italien framför Barcelona).

* * *

Av samma anledning kan jag inte se honom i City som nämns som en annan tänkbar klubb. På grund av pengarna och Roberto Mancini.

Men that won't happen either. Pengar räcker inte som motvikt eftersom han ändå får bra betalt i Barcelona.

Jag är typ 98% säker på att han stannar i Barca. Jag ser bara två realistiska alternativ för honom ifall han lämnar:

* José Mourinho drar till Real Madrid och får för sig att köpa dit Zlatan. Bra tränare, enorm klubb, okej chans att vinna Champions (det kan man diskutera, men Real har framgångsrikt odlat bilden av sig som ett lag synonymt med framgångar).

* Chelsea. Tränas av Carlo Ancelotti som lär respektera Ibra efter hans år i Italien. Chelseas spelstil som i sin köttighet kan liknas Inters passar honom på ett sätt som man inte kan säga om Arsenal (som ändå aldrig skulle lägga så mycket pengar på en spelare) och Man United.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: