måndag 17 maj 2010

Hob-Nobs

En del noteringar från helgens avslutningar i punktform:

* Inter vinner ligan för fjärde året i rad och så som det ser ut med utmanarna lär de vara favoriter att göra det igen nästa år. Det känns så märkligt att det här laget som bara fanns till för att röra om lite för några år sen nu är på väg att få till en titelsvit som saknar mostycke i Serie A:s historia.

* Om det ovan nämnda menar Jesper Hussfelt att av Inters senaste fem titlar så väger de tre sista mycket tyngre, eftersom den första tilldelades efter Calciopoli och den andra kom till när de "mötte lag med minuspoäng". Även om han inte är ute och cyklar så kan jag inte se att 2007-titeln har mer gemensamt med den tilldelade 2006-titeln än de resterande tre. Att Inter mötte lag med minuspoäng 2006-07 betyder ju inte så värst mycket om man talar om själva titelstriden eftersom det bara var Milan av de drabbade som på förhand ansågs ha en chans att haka på. Fiorentina, Lazio och Reggina hade sina problem, men det handlade inte så mycket om deras chanser att vinna Serie A.

* Beroende på hur man räknar borde Diego Milito just nu vara den hetaste kandidaten till Ballon D'or. Alla vet att Messi är en bättre spelare, men så som det brukar tjatas om att "vinna något stort" och det faktum att han gjort så många avgörande och viktiga mål, borde sätta honom före. Det blir intressant att se hur det röstas sen. Jag är inte så säker på att andra resonerar annorlunda.

* Kul för Milito att avgöra titelstriden, men det hade varit mycket roligare om Mario Balotelli hade fått göra det med sin halv-bicacleta. Killen var sjukt bra igår. Sjukt. Han har ofta gett en antydan om sin potential genom häftiga räder men igår visade han upp en enkelhet i sitt spel som jag inte sett tidigare. Istället för att försöka sig på ett konstnummer, valde han en enkel passning i de rätta lägena. Även om bloggens läsare vet att Balotelli är min nya favoritspelare, har jag aldrig varit särskilt entusiastisk om hans sportsliga kvaliteter, men nu börjar även jag fatta att det är en sjukt bra spelare vi har att göra med. Synd att säsongen inte är lite längre för han verkar vara på gång nu.

* Jag önskar att jag var Sevillasupporter. Sättet på vilket de tar kvaltplatsen till Champions är bland det värsta jag sett. Reducerat manskap. Tappar ledningen kort efter med ca 10 minuter kvar att spela. Ändå avgör en junior i den 94:e minuten med det som man skulle kunna kalla för en karatespark.

* Ligatvåan Real Madrid har två spelare i laget som gjort 27 respektive 26 mål i ligan. Ännu en illustration över det vanskliga läget i den "skottifierade" ligan.

* Under säsongen har det i backlashet mot Barcelonas popularitet kommit fram en ganska så utbredd syn på Real Madrid som underdogs som kan spräcka Barcelonas perfektion genom att sno titeln från dessa globetrotters. Det är en nog en begränsad synvinkel, men lik förbaskat är ju den helt out. Real Madrid köpte in Kaká OCH Cristiano Ronaldo under en och samma sommar. Det är en sommarmercato som vi aldrig har sett tidigare, och då har jag ändå utelämnat Xabi Alonso och Benzema som också kom med. Ett sånt lag kan inte räknas som några underdogs. Det är ju väldigt bekvämt för de själva att de antingen gör det som alla förväntar sig - når bra resultat - eller underpresterar och får därmed stämpeln som underdogs. Snarare är det Real som är globetrotters. De har bara råkat svara upp för ett fiasko. Att vi kanske inte är så jätteförvånade överlag på grund av hur de defensiva spelarna fungerar är en annan femma. Köper man två av världens fem tyngsta namn, då ska man gå mycket längre än åttondelsfinal i Champions. Och man ska inte framstå som ett hopplöst bottenlag i El Clasico på hemmaplan.

* Den mest otippade händelsen är annars att Bursaspor vinner turkiska ligan. De blir därmed det första laget förutom de tre stora Istanbulklubbarna plus Trabzonspor att vinna ligan. Sivasspor utmanade förra säsongen, men när Besiktas sen tog hem skiten antog man att det bara var en sån sak som aldrig skulle hända. Vilket kanske förklarar hur det kunde ske att en del fans sprang in för att fira det som de trodde var ännu en ligaseger för Fenerbahce. Någon hade gjort ett slags räknefel och kommit fram till att titeln var i hamn. Oj så pinsamt, och så omöjligt, och en känsla av arrogans hos Turkiets största klubb. Man är så självsäker om sin överlägsenhet att man tror att man vunnit ligan även när man inte gjort det. Jag menar, det där hade väl aldrig kunnat hända i det omvända fallet? Att Bursafans- och spelare jublar i tron att de vunnit ligan när de inte gjort det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: