onsdag 16 juli 2014

Post-VM: kontinentstatistik och rekordnoteringar

Ett par milstolpar och en tydlig trend präglade också detta VM.

Innan VM siade många om att detta skulle bli Latinamerikas VM och så blev det.

Fårskocksmaffian på nätet skulle säkert ifrågasätta det med hänvisning till att ett europeiskt land vann VM och att hälften av semifinallagen var europeiska.

Men det är ju som att bara syna toppen av isberget. Sanningen är att flera latinamerikanska länder uppnådde nationellt rekord och överpresterade mer eller mindre medan de europeiska lagen för det mesta underpresterade.

Endast sex europeiska länder nådde åttondelsfinalen vilket är ett sensationellt dåligt resultat historiskt, även om detsamma faktiskt hände i Sydafrika för fyra år sen, innan siffrorna snyggades till lite.

Åttondelsfinaler har som bekant spelats sedan 1986 (frånsett 1934 och 1938 då hela turneringen var utslagningsmatcher). Den europeiska representationen har sett ut på följande vis (turnering och antal lag i åttondelen):

Mexiko 1986 - 10 länder

Italien 1990 - 10 länder

USA 1994 - 10 länder

Frankrike 1998 - 10 länder

Sydkorea-Japan 2002 - 9 länder

Tyskland 2006 - 10 länder

Sydafrika 2010 - 6 länder

 Och det faktum att det bland semifinallagen fanns två icke-europeiska länder har faktiskt bara hänt en gång under de senaste 44 åren. 2002 gjorde värdlandet Sydkorea Brasilien sällskap. Innan det får man alltså gå tillbaka till 1970 när det var Uruguay och Brasilien i semin.

Sen ska det tilläggas att det inte spelades några semifinaler 1974 och 1978, men vi kan inte ta för givet att det blivit mindre än tre europeiska länder där (speciellt med tanke på hur 74 såg ut).

* * *

Annars?

Afrika som kontinent slog faktiskt ett rekord. Något som inte uppmärksammades alls vad jag hörde innan fyrans VM-krönika från igår med Niklas Jarelind. 

Vad var rekordet? Ja, det är ju faktiskt ett kraftigt underbetyg i sig, men det var första gången som två afrikanska lag tog sig vidare från gruppspelet. Även om man under åttondelens första två mästerskap bara hade två lag med, så oddsen talade ju emot.

Tidigare har det bara körts solo.

Mexiko 1986 - Marocko (tog sig vidare och slogs ut av Västtyskland.)

Italien 1990 - Kamerun (slog Colombia innan England tursamt satte stopp för lejonen i kvarten.)

USA 1994 - Nigeria (lyckades på något sätt att inte slå Italien och åkte direkt.)

Frankrike 1998 - Nigeria (totalfiasko mot Danmark, ut direkt.)

Sydkorea-Japan 2002 - Senegal (slog ut ni-vet-vilka innan Turkiet blev för svårt.)

Tyskland 2006 - Ghana (sorti direkt mot Brasilien.)

Sydafrika 2010 - Ghana (förbi USA och ut försmädligt mot Uruguay.)

Nu gick ju både Algeriet och Nigeria vidare.

* * *

Sist men inte minst... Det som inte hade hänt på 84 år. Ett europeiskt land vann VM i Amerika.

Spanien blev det första europeiska landet att vinna utanför Europa för fyra år sen, och Tyskland såg till att det hände i just Amerika.


Inga kommentarer: