lördag 26 juli 2014

Post-VM: Plats 13-16


13. Grekland
Grekerna gjorde det igen. Kom tillbaka från de döda. Torskade första matchen stort, och åkte på ett rött i andra mot Japan. Där borde VM ha slutat för Santos mannar. Men nej, man kom tillbaka mot Elfenbenskusten, både skickligt och tursamt, och när Duarte i Costa Rica såg rött i åttondelen vid ställning 1-0 till latinamerikanerna, då visste jag att det var på gång igen. Allt pekade åt kvartsfinal sett till lagets förmåga att få med sig allt när man inte har någonting. Nu blev det nästan så. Sokratis (ja, jag tog den enkla vägen) kvitterade, men mot alla odds förlorade man straffsparksläggning. För 15 år sen var Grekland fullt av tekniska individualister som inte kunde prestera som lag. Idag är det mycket tvärtom. Rätt mediokra spelare kokar soppa på spik och överlever gång på gång. Hatten av.

Siffror

1 seger

2 oavgjorda

1 förlust

3 gjorda mål

5 insläppta mål


14. Algeriet
Jag skulle nog säga att Algeriet var VM:s största överraskning. Visst, det var ingen mardrömsgrupp som man gick vidare ifrån, men sättet som man gjorde det på, och sättet som man uppträdde mot Tyskland i åttondelen (en passning till 1982, säkert) imponerade. Särskilt med tanke på hur tafatt det var i Sydafrika. Det var ett lag som maximerade sina resurser och som faktiskt var nära att slå ut den blivande mästaren Tyskland. Som vanligt var namnen hur snygga som helst, Slimani, Bouguerra, Halliche och så vidare, och en extra eloge till supportrarna såklart, som BRÄNDE AV BENGALER vid den avgörande kvitteringen mot Ryssland. Coach Vahids män.

Slimani och gänget utsatte Sydkorea för ett Blitzkrieg i andra gruppspelsomgången.


Siffror

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

7 gjorda mål

7 insläppta mål


15. USA
Ja, vad säger man... Klinsmann lyckades till slut inte utföra storverk med USA. Visst var motståndet starkare nu jämfört med fyra år sen, men ändå måste man säga att det såg bättre ut i Sydafrika. Det såg inte alltför bra ut defensivt; försvaret läckte som ett såll mot Belgien och höll inte emot på slutet mot Portugal, vilket kunde ha kostat laget en annars given avancemang. En sak var dock densamma; USA höjer sig i de stora matcherna och själva avancemanget i sig var något av en sensation i sammanhanget. Förstod jag det rätt så fortsatte alltså den inhemska ligan MSL medan VM pågick. Helt sanslöst, men jag hoppas att det fortsätter så. Jag märkte under VM att det var lite av en hipstergrej att säga att man håller tummarna för USA i VM, utan någon riktig anledning. Bara för att kunna säga att man gör det. För att sticka ut eller nåt. Andra ville säkert att det skulle gå bra för att USA:s höger hatar fotboll och för att den fåniga provokatören Anne Coulter skrev en artikel under VM om varför det är ett problem att fotbollsintresset växer i USA. Även jag har tidigare sett en poäng med att världens supermakt kulturellt skulle närma sig resten av världen via fotbollen. Men vid närmare eftertanke tror jag nog att det bara vore dåligt för fotbollen i alla fall om USA blev en maktfaktor. Jag räknar nämligen med att det amerikanska inflytandet skulle öka, och är det någonting som jag absolut inte vill se en amerikanisering av så är det mitt kära VM. Ju mindre gigantiska läskmuggar och popcorn och osthattar... Desto bättre.

Den annars så duktige Howard är chanslös i matchens sista sekunder när Varela nätar för Portugal. Ett viktigt mål då, ej avgörande i efterhand.


Siffror

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

5 gjorda mål

6 insläppta mål


16. Nigeria
Första gruppavancemanget sedan 1998. Då, liksom nu och liksom 1994 åkte man ut direkt i åttondelen. Vi får i alla fall konstatera att Nigeria likt många andra afrikanska lag inte direkt utvecklats sedan tidigare framgångar. Årets upplaga var ganska svagt (verkar ha gjort sin bästa match mot Argentina, vilket jag missade) och en hel del talar för att man kan tacka domaren mot Bosnien för avancemanget. Även när man jämför uttåget med de två lyckade åren på 90-talet så framgår detta. Förlusten mot Frankrike var ganska given både inför och efter. Annat var det 1994 där man egentligen borde ha slagit ut Italien, eller 1998 när man hade briljerat i gruppspelet och gick in som storfavoriter mot Danmark. Den klara förlusten kom som en chock.

Siffror

1 seger

1 oavgjord

2 förluster

3 gjorda mål

5 insläppta mål

Inga kommentarer: