torsdag 24 juli 2014

Post-VM: Plats 17-20

17. Ecuador
Ja, vad säger man? Ecuador kommer alltid dras med skepsisen angående lagets kvalitet då man likt Bolivia drar en enorm fördel av sin höghöjdsogästvänliga hemmaarena i Quito i kvalet. Men det gick ju bra i den ganska enkla gruppen 2006 (åttondel) och det gick helt okej i den här ganska enkla gruppen 2014, men inte tillräckligt. Ett olyckligt sent mål av Schweiz i premiären blev helt avgörande.

Siffror

1 seger

1 oavgjord

1 förlust

3 gjorda mål

3 insläppta mål


18. Portugal
Det äkta mästerskapslaget föll till slut efter en lång period på åtta år av överprestationer. Mycket talar för att man tagit sig vidare den här gången också om det inte vore för Tysklandsmatchen, även om man fortfarande hade allt i egna händer. Den ökände Pepe - som man bara kan gilla om han spelar för laget man håller på - och hans spektakel straffade sig till slut och för det är jag glad. Jag gillar lite skit och hårdhet, men spelare som så ofta går in för att skada är bovar i mina ögon.
   Men Tysklandsmatchen till trots så var det väl USA fajten där man okaraktäristiskt gick miste om allt. Just i sådana täta matcher har Portugal tidigare lyckats skrapa fram det som behövs för att gå vidare. Nu lät man sig slås av USA:s sedvanliga kämpaglöd. Som det utvecklade sig fanns det ett tag läge att verkligen utklassa Ghana och ta igen den där målskillnaden som blev avgörande, men det hade varit för mycket begärt. Det blir intressant att se hur landet reagerar på detta misslyckande. Så bra är inte Portugal som fotbollsland att man kan garantera sin närvaro i yppersta toppskiktet. Ironiskt också att den nästan decennielånga framgångstrenden tog slut i just Brasilien.

Siffror

1 seger

1 oavgjord

1 förlust

4 gjorda mål

7 insläppta mål

19. Kroatien
Än en gång fick Kroatien ta avsked efter gruppspelet. Men räkna med att svenska journalister kommer att betrakta laget som en storhet om fyra år och tippa framgångar för dem. Så har det varit hela 2000-talet, och ändå har det bara hänt en gång att Kroatien till viss del levt upp till förväntningarna.
    I denna turnering var det många som tippade att Kroatien skulle göra Brasilien sällskap till åttondelen, på ett väldigt övertygat sätt. Trots att huvudkonkurrenten Mexiko avancerat varenda gång sedan 1994. Kroatien är helt enkelt ett väldigt överskattat lag i Sverige. Och anledningen är väl bara okunskap. Är man inte en av de riktigt stora får man en stämpel och den får man leva länge med. Nämnda Mexiko är omvänt ett underskattat lag som alltid beskrivs som en sensation trots upprepade relativa framgångar.
     Man får förmoda att allt går tillbaka till 1998 när ett Kroatien med en massa nyckelspelare från Jugoslaviens gyllene generation (1987-1992) tog brons i VM 1998. Därefter har det inte hänt särskilt mycket. Kroatien har varit mycket mer framgångsrik än ärkerivalen Serbien sen dess, men förblir ett landslag på ungefär samma nivå som Sverige. Deras spel är vackrare att titta på, men i slagkraft är det samma nivå; ett land nivån under toppnationerna.

Siffror

1 seger

0 oavgjorda

2 förluster

6 gjorda mål

6 insläppta mål


20. Bosnien-Herzegovina
Trots en ganska fördelaktig lottning blev det respass direkt för VM:s enda debutland. Ingen anledning att skämmas. Knappa förluster mot Nigeria och stora Argentina, och seger mot Iran. Förstås blir det ofrånkomligt att kommentera de domarsituationer som avgjorde den täta matchen mot Nigeria. Ett felaktigt bortdömt mål (offside på Dzeko) i kombination med en icke given frispark vid matchens enda mål gör att många - däribland jag - tänker att det annars hade blivit avancemang. Men, men... Man kan också vända på det och säga att det fanns omkring en timme att kvittera på.

Siffror

1 seger

0 oavgjorda

2 förluster

4 gjorda mål

4 insläppta mål

Inga kommentarer: