lördag 19 juli 2014

Post-VM: Plats 21-24

21. Elfenbenskusten
I två raka VM kom CIV till VM med ett bra lag men en mardrömslottning. Gjorde bra ifrån sig båda gångerna men åkte ändå ut lite otursamt. Den här gången har man inga ursäkter. Det såg så klart ut efter vändningen mot Japan, och det såg aldrig direkt dåligt ut efteråt heller. Men klarar man under förutsättningarna inte av att stänga en match som man äger mot ett offensivt sådär Grekland, då har man väl inte mycket i en åttondel att göra? Det sved nog ordentligt och jag tycker synd om dem, men det är bara för dåligt. Utöver att inte kunna stänga matchen hade man ju en kontring kort innan den avgörande straffen som man bara borde ha gjort mål på, men man kom inte särskilt nära ens. Nu har man byggt upp en historisk trend, och sånt kan bli en jobbig börda i framtiden. I dagsläget tyder ju inte mycket på att CIV kommer ha ett lika starkt lag som 2010 om fyra år.

Siffror

1 seger

0 oavgjorda

2 förluster

4 gjorda mål

5 insläppta mål


22. Italien
Sorti redan i gruppspelet för andra VM i rad. Inte lika skandalöst eller dåligt som för fyra år sen, men inte heller tillräckligt bra för ett fotbollsland som Italien. Frågan är om det någonsin varit så mediokert. Och särskilt efter att ändå ha vunnit premiären mot England hade man åttondelen i en liten ask, men lät det försvinna ur händerna ändå.
    Många gillar Cesare Prandelli både som person och tränare, men som tränare tycker jag att han är för oitaliensk och svag. Men även om en bättre tränare hade kunnat åstadkomma mer handlar inte landslagets tillkortakommanden om dåliga tränare, utan om dåliga spelare. Den fina italienska försvarstraditionen är som bortblåst. I den moderna fotbollen känner jag att det hör till att man ska hylla och hoppas mediokra spelare bara för att de... är där. Varje spelare som tar på sig landslagströjan blir "bra", men att en sån som Abate överhuvudtaget är nära en italiensk startelva, eller att Chiellini är lite av en ledarfigur i den backlinjen säger väldigt mycket. Spelare som Barsei, Maldini, Bergomi, Nesta, Cannavaro etc. finns inte längre och det är inte direkt så att man framåt i gengäld fått något som andra länder inte har. Italien har gått kräftgång i det tysta och även den här gången är det lite som att den överskuggas av Spaniens totalfiasko och att England var ännu längre ifrån ett avancemang.
    Det hjälper inte att självdistansen lyser med sin totala frånvaro efter Uruguaymatchen. Italien och dess hejaklack i Sveriges mediesurr skyller förstås på en Marchisioutvisning (den påverkar såklart, men han får skylla sig själv). Chiellini är sur på att Suarez inte fick rött kort för bettet. Låt mig förklara saken för dig så enkelt som jag kan, Giorgio... DOMAREN SÅG INTE BETTET, okej?
   Verkligheten är att det här landslaget inte är särskilt märkvärdigt. Och den där utvisningen på Marchisio var för övrigt hård men absolut korrekt. Det är bara att kolla på situationen på YouTube eller vad som helst. Det är inget som bara råkar hända i kamp om boll. Han sätter dobbarna i benet på en motståndare och trycker till. Går man med dobbarna på spelaren istället för boll, då ska man ut.

Den annars så elegante Andrea Pirlo går av plan med genomfula neongula skor medan Uruguay firar i bakgrunden. PS Det är domarens fel att Walter Gargano har sneakers på sig.


Siffror

1 seger

0 oavgjord

2 förluster

2 gjorda mål

3 insläppta mål


23. Spanien
Oj, oj, oj... Nu hände det något ännu mer chockerande längre fram i turneringen, men Spaniens 1-5-nederlag mot Nederländerna är redan en klassiker. När Spaniens historiskt framgångsrika era tog slut gjorde det det med en total kollaps. Det hade inte behövt vara så katastrofalt, men på något sätt är det "bestraffningen" som kommer eftersom eran mer eller mindre redan hade börjat dala för två år sen i Polen-Ukraina. Då hade spanjorerna lite flyt och fixade guldet ändå. Nu fick man stå med huvudet högt i ytterligare ett par år innan den här stjärnsmällen. Och ändå var det ju så nära att David Silva gjorde 2-0 i första halvlek. Inte allt men mycket talar för att laget åtminstone hade tagit sig vidare från gruppen om bara den bollen gått in. 1-5 fanns inte på kartan, men 1-5 stod det efter full tid och redan i nästa match blev man historiska som det första mästarlaget att "åka ur" VM redan efter två matcher. Det fanns några situationer här och där i början av andra halvlek, men överlag behövde inte Chile be om ursäkt för den segern.

Van Persies lobbnick på väg in i mål bakom Iker Casillas. I efterhand ett historiskt ögonblick som symbol för när Spaniens gyllene era tog slut.

    Det är självklart pinsamt för Spanien, men naturligtvis är det inte så att en ökenvandring väntar laget i den närmaste framtiden. Spanien producerar fortfarande massor med stjärnspelare och kommer att vara en toppnation med en realistisk chans att vinna guld i Frankrike-EM om två år. Men man kommer förmodligen inte att vara favoriter. Spelare finns, men man har precis fallit och ska bygga upp ett nytt lag. Och Barcelonas tiki-taka föll ju redan förra året. Det kommer att ta några år.

Siffror

1 seger

0 oavgjorda

2 förluster

4 gjorda mål

7 insläppta mål


24. Ryssland
Ska vara ärlig och säga att Ryssland är ett av lagen som jag såg sämst i turneringen. Råkade alltid ha en hel del att ta hand om medan laget hade match. Av det jag sett och hört var det ett mediokert lag som med lite tur hade kunnat gå vidare från sin relativt enkla grupp. Höjdpunkten var första halvlek mot Belgien, som man föll mot i den avgörande gruppspelsmatchen för 12 år sen (senast båda lagen hade varit med i VM). Annars konstaterar man bara ytterligare en gång att den högt ansedde Fabio Capello ju aldrig varit någon stor Cuptränare, så det är inte särskilt förvånande att han misslyckas igen. Som han har gjort i stora cuper med alla sina lag under de senaste 20 åren. Lika ofta som han har byggt en stark lagmaskin i ligaspel har alltså hans lag underpresterat i Champions League eller VM (England 2010). Senast Capello var lyckosam i cupspel var för 20 år sen när han vann CL med Milan, men om man ska vara elak så kanske det inte gick att misslyckas med det där stora Milan, som han i och för sig själv hade byggt upp efter att Sacchi tidigare lagt grunden. Men... Nu kommer ju Ryssland garanterat vara med i VM om fyra år eftersom man helt enkelt är värd för det.

Siffror

0 segrar

2 oavgjorda

1 förlust

2 gjorda mål

3 insläppta mål

Inga kommentarer: