söndag 7 juni 2009

Låg potential ger dåliga resultat

Att förlora hemma på Danmark fanns inte riktigt på kartan. Ändå kom nog den största smällen från Tirana där Bruno Alves gav Portugal ett segermål i den tredje övertidsminuten.

För hur färglöst Sverige än har varit i det här kvalet, hade 1-1 mellan Albanien och Portugal inneburit att de sistnämnda hade varit ännu sämre, rent resultatmässigt.

Nu är Portugal och Sverige båda lika. De har spelat oavgjort mot varandra, och sen har de båda förlorat mot Danmark hemma, och förutsatt att Sverige slår Albanien hemma (vilket egentligen inte är så givet som vi kanske tror), kommer man båda att ha tagit fyra poäng mot Albanien, förmodligen i slutändan sex poäng mot Malta. Sen har Sverige en seger mot Ungern medan Portugal inte mött dem alls så långt. Ungern kommer inte att nå andraplatsen om jag får uttala mig om deras chans, men de är tillräckligt svårslagna för att man inte ska kunna ta ut något i förskott där. Så avgörandet lär bero på hur Sverige och Portugal klarar sig över två matcher mot Ungern, samt vad Portugal lyckas åtstadkomma i Köpenhamn.

Men jag känner mig ändå ganska övertygad om att det blir Sverige som åker. Portugal kommer att göra fler mål än Sverige och om de hamnar på lika många poäng kommer det att avgöra.

Sverige är inget bra landslag idag. Fortfarande svårslaget, men konstruktivt är potentialen låg. Ibras prestation igår visade att han aldrig kommer att bli lika bra i landslaget som i klubblaget. Det finns inte längre någon tvekan om det. Hans medspelare är för dåliga; Henke har sedan ett par år tillbaka tappat lite av sin gamla farlighet. Elmander har inte variat i form sen förra kvalet. Wilhelmson är kanske ännu svagare. Källström kommer aldrig att bli någon stjärna. Sebbe Larsson är ingen lirare. Rosenberg en medelmåtta.

Det finns såklart fortfarande en chans att det blir avancemang till VM. Kanske kommer det någon strumprullare i Köpenhamn som avgör. Kanske en enkel playoff (om nu andraplatsen räcker till det), kanske till och med tur med lottning i slutspelet. Men det här laget är klart sämre än de som ställde upp i EM 2004 och VM 2006. Det var ingen överraskning att man inte kunde föra matchen tillräckligt bra för att komma tillbaka från underläget, och vad spelarna själva och media talar om när man säger att det skapades tillräckligt många chanser för att vinna den här matchen, då vet jag inte vad det är som åsyftas. Det skapades bara två ordentliga målchanser av Sverige, och att begära två mål av det är inte så realitsikt. Resten var bara halvchanser, i form av farliga inlägg och skott som gick rakt på Sörensen. Viasat ville ytligt framställa Sörensen som en vägg bara för att han höll nollan, men han gjorde inte en enda svettig räddning i hela matchen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: