onsdag 17 juni 2009

Undanskymt kvalspel

Medan hela världen följer det som städer i iranska storstäder med missnöjesdemonstrationer, spelar fotbollslaget fortfarande om en plats i VM.

För tio minuter sen avslutade man bortamatchen mot Sydkorea. 1-1. Ett farligt resultat, men det kunde ha varit mycket värre, då förlust hade inneburit bye bye South Africa.

Det som behövs för ett avancemang nu är att Saudiarabien vinner sin kvällsmatch hemma i Riyadh mot Nordkorea.

Konspirationstankarna kommer då genast på tal, eftersom Saudi och Nordkorea kan komma överens om att spela oavgjort för att hjälpa varandra till VM.

Frågan är då hur mycket Saudi hatar Iran, eller hur rädda de är för att inte lyckas besegra Nordkorea.

För om det blir oavgjort där, har Saudi visserligen manövrerat ut Iran, men behöver då fortsätta att kvala. Playoff mot (förmodligen) Bahrain och sen Nya Zeeland. Värre hinder har man sett, men varför riskera något?

Eller så blir det bara oavgjort för att Nordkorea har tillräckligt med karaktär för att säkra chansen till VM.

Jag har i alla fall fortfarande inte glömt hösten 2001, då ett sportsligt omotiverat Bahrain såg till att få bort Iran från en direktplats genom att på osportsligt manér vinna med 3-1 (inte för att de vann omotiverat, utan för fult spel och maskning, fråga Chris Härenstam om ni inte tror mig) och därefter sprang omkring med den saudiska flaggan. Det finns en hel del osund nationalism även i mellanöstern...

Inga kommentarer: