lördag 20 juni 2009

U21 för TV4:s sponsorer

Om någon undrar varför jag i denna blogg som har sådan respekt för internationell fotboll inte skriver något om U21-EM, så beror det på att jag inte bryr mig om den turneringen.

Delar av svensk fotbollsmedia har nyligen velat lansera turneringen som särskilt intressant. Att riktiga fotbollssupportrar håller koll på den och att vi i Sverige underskattar turneringens betydelse. Det sistnämnda förslaget har ratats på Bank & Niva-bloggen. Tack för det.

Jag vill i alla fall hävda att U21-EM som turnering inte alls är något som tilltalar de allra största fotbollsfanatikerna. Jag vill hävda att den i år har haussats upp i det här landet av kommersiella skäl. TV4 har under programmet Fotbollskanalen plockat fram stjärnor att skåda i turneringen av den enda anledningen att TV4 har tänkt att sända matcher från den turneringen. Reklam kallar man det med ett annat ord.

Att turneringen är en höjdpunkt för de som vill kolla in morgondagens stora spelare är en annan historia. Den gör inte mer än att lägga fokus på spelarna snarare än slutresultatet för matcherna. Om man under 90 minuter ser att den och den spelaren verkligen är en pärla som inom några år kommer att slå igenom stort, spelar det någon roll om dessa spelares lag åker ur eller inte? Det är väl inte matchens resultat som avgör hur stora talanger spelarna är.

Och även om man vill sätta lag/nationsperspektiv på det hela, kan jag fortfarande inte se att matcherna blir spännande för det.

Säg att en supporter till Gli Azzurri jättegärna vill att Italien ska ha ett bra landslag de kommande fem åren.

Om det går bra för Azzurrini i turneringen, finns det skäl att tro på en god framtid. Men räcker det inte att bara invänta utgången? Vad är poängen med att stå och heja på som i att säga "kom igen grabbar! visa mig att ni är ett bra lag!"; "JAAAAA! MÅL! Det här måste visa att vi kommer att bli grymma i VM om 5 år!"?

Nä, strunt i turneringen och ägna er dyrbara tid åt andra nöjen. Det finns tusentals. Även om det skulle vara att sitta framför YT och plocka fram klipp från den gångna säsongen, eller vad det nu kan vara. Till och med FIFAs halvt vänskapliga turnering Confederations Cup känns hetare. Där finns det i alla fall lite prestige i att vinna turneringen för vinnandets skull.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: