tisdag 22 juni 2021

Dag 11 - Bombala politica

 Det blev inget med den där biscotton mellan Ukraina och Österrike. Min gissning är att Österrike inte vågade gambla med en tredjeplats nu när det visat sig att det kanske är höjd ribba för grupptreorna jämfört med fem år sen. 

Med facit i hand behövde de förstås inte deala med Ukraina då de visade sig vara det bättre laget. Kaboom. En seger som förmodligen vinner en del PR-poäng för det cyniska företaget Red Bull. Vi får återkomma till det en annan gång.

Det som i alla fall är astronomiskt coolt är att det nu är klart att det blir Italien-Österrike i åttondelsfinal. Precis som när Italien gick in i VM 90 med första matchen på kvällen på Olimpico i Rom.

Astronomiskt coolt, kanske är att ta i. så jag får kontra med att det blir en monumental antiklimax i verkligheten. Allt annat än en repris. För det första kommer matchen att spelas i London. För det andra kommer Österrike vad som än händer inte att spela i vitsvart eftersom de ju bytt färger i dessa dagar. För det tredje... Se fotbollshistoria 1990-2021.

Ändå att föredra framför Italien-Ukraina.

* * *

Grupp B fick sin förhandstippade utgång till slut med viss reservation för att Finland tog en förmodligen akademisk tredjeplats före Ryssland. 

Danmark hade ett jävla tryck på sin match och spelade därefter. 

Svenskar är imponerade och som vanligt väldigt glada över dansk framgång. Okej, den här gången finns ju den där hjältesagan som ursäkt men jag tror att den gör en marginell skillnad i den här frågan.

När jag för omkring tio år sen gjorde en lista på det som jag skulle se som det ultimata VM ifråga om deltagande länder - med ett realistiskt upplägg enligt konfederationskvoter - tog jag inte med Danmark och en läsare undrade varför inte. Danmark hade ju till exempel stått för en sprakande prestation i Mexiko 86 och annat.

Mitt ärliga svar var att allt som många år tidigare hänt kring Pia Kjaersgaard och Danske folkeparti eller vad de där rasisterna kallar sig, är tillräckligt för att put me off om Danmark. 

Nu, ytterligare tio år gånget, har ingenting förändrats. De danska socialdemokraterna kommer med rasistiska utspel med jämna mellanrum.

Varje gång det händer tycker svenskar i min bekantskapskrets att det är förfärligt. 

Och dagen efter är Danmark åter ett fantastiskt land. Som man älskar och håller på i fotboll. 

Där går en skiljelinje mellan svennar och blattar. Mina blattevänner är inte lika sugna på Danmark, generellt sett. Det är inte så värst "dejligt" med rasism, trots allt. Ni white ppl som läser detta ser Danmark och tänker "Åh, mysigt... Danska är sköna!". Vi minoriteter med mörkt hår ser Danmark och tänker "Danmark... Obehagligt".

När Malmö FF mötte nykonstruktionen FC Midtjylland i Europa League-kval för några år sedan vecklade deras bonnrassar till supportrar ut en banderoll med texten "imorgon är ni invandrare i ert eget land". Alltså, ni är från Malmö och där bor ju en massa "muslimer". På Bröndbys matcher är rasistiska tillmälen vanliga när det går motigt.

Så det är inte begränsat till politiken även om det förstås inte heller är lika explicit som i öst.

Men till listan på exempel på vidrigheter som kommit från Skånes storebror under de här tio åren:

* Om du söker asyl i Danmark och råkar ha lite pengar undanlagt för säkerhets skull så tar den danska staten pengarna ifrån sig och tar ut ett visst belopp för tiden då du väntar på beslut om asyl. Om du inte får asyl - vilket Danmark generellt inte är jättesugen på att ge dig - så får du söka lyckan någon annanstans med mindre pengar. Dejligt.

* I Danmark finns särskilda gettolagar som straffar dig hårdare om du begår ett brott och bor i ett problemområde än om du begår samma brott men bor i ett mer välmående område. Jag vet inte om dessa lagar har använts i praktiken men mig veterligen gäller de på pappret. Men de har bra öl i Danmark, har jag hört. Framförallt billig.

* I Danmark finns numer raslagar som på vissa områden sätter särskilt hårda krav på immigranter från vissa särskilda länder från... You guessed it. Mellanöstern och delar av Afrika. De gäller specifikt om du är muslim även om det inte sägs rakt ut. Så även andra grupper som inte gör så bra ifrån sig i Danmark som Danmark tycker att de borde, klarar sig om de kommer från ett kristet land, lex Ethiopien och Eritrea. Det låter som något paranoida muslimer vinklar i en diskussion på fiket i Tensta men jodå, det ska vara på riktigt och det är rätt färskt. 

Därför håller vi på Danmark som en god kraft i EM när de möter Vlad Putins Ryssland.

En seger för demokratin mot diktaturen. 

Demokratin med raslagar.

Inga kommentarer: