fredag 18 juni 2021

Dag 7 - I biscotti

 En dålig dag för fotbollskoncentrationen. Jag pallade bara inte att vara kvar inne under Ukraina-Makedoniens andra halvlek. 2-0 till de gula var ju enligt förhandstipset så jag var tvungen att dra ut och fånga sol. 

För de andra matcherna blev det instabilt med det ständiga twittrandet kring marknadshyrorna - ännu en bulldozring av den svenska modellen som inte möter något motstånd utöver ett enda av åtta riksdagspartier - eller Österrikes dräkthistoria och ja, själva matchhändelserna. Vill man hacka fotbollens flöde på det sättet kan man ju lika gärna titta på hockey.

Det får bli bättring på det imorgon.

* * *

I grupp A realiserades den hypotes som jag drog fram igår. Slår Belgien Finland och Danmark Ryssland hamnar vi i den där berömde minitabellen över tre lags inbördes möten. Och den här gången blir det så pass raffinerat att tabellen inte bara säkrar ett lags avancemang utan även avgör möjligheten för ett annat att gå vidare som trea. 

Notervärt där är att Belgien inte behöver vinna. Poäng räcker för gruppseger. Det kan låta banalt men jag tänker att det är tur för Ryssland och Danmark att det inte är oviktigt för en sån som Lukaku - klubbkamrat med Christian Eriksen - och säkert fler, att inte sabotera för Danmark av bristande motivation. För annars vore ju vägen öppen för en biscotto. Vi är båda nöjda och glada med en pinne, så vi kör på det. 

Visserligen är en poäng långt ifrån någon garanti för Finland då Ryssland ju kan ta poäng mot Danmark eller rentav vinna mot Danmark - lite av en skräll på bortaplan men inget under - men utan en biscotto är det fritt fram för Belgien att bara ösa på och vinna. Då är Finlands chanser betydligt mindre.

Vinner Danmark med 1-0 så får vi en situation där alla tre lag har tre poäng och 1-1 i målskillnad. Då förmodar jag att nästa steg är att dra in resultat från Belgienmatchen också. 

Mm... Ingen tråkig inramning. Men oj, vilket fiasko om Danmark åker redan i gruppspelet. Med hemmaplan och en god landslagstrend över flera år... Det hade inte varit orimligt att drömma om semifinal. 

* * *

I grupp C är läget enklare. Det är direkt sannolikt att det blir biscotto mellan Ukraina och Österrike i sista omgången. Det skulle ge båda lagen fyra poäng och plus minus noll i målskillnad. Det skulle ge Ukraina andraplatsen - som på grund av inbördes möten inte komma ikapp Nederländerna oavsett - och Österrike väl goda chanser att bli en av de fyra bästa treorna. Inför matchstart kommer det kanske till och med vara en garanti. Om vi kan räkna in två treor på max tre poäng från de övriga fem grupperna.

Trist, men det är nog bara att betta rätt mycket deg på kryss där. Även om det inte vore en direkt överenskommelse så kommer ju inget av lagen att ta onödiga risker. De har i stort sett inga incitament till att göra mål.

Också dråpligt att det rör sig om Österrike, vars uppgörelse med Västtyskland 1982 - på Algeriets bekostnad - anses vara matchen som fick FIFA och i förlängningen UEFA att lägga de sista gruppspelsmatcherna på samma starttid, vilket alltså inte var en självklarhet tidigare. Svårare att spela på resultat när man inte vet hur den andra matchen slutar men garantier finns inte, som vi sett här och var sedan dess. Inte minst i Porto 2004 när två ärliga skandinaviska länder spelade just det resultat som skulle garantera dem båda avancemang på Italiens bekostnad.

 * * *

För övrigt noterar vi att likt Balefallet igår blev det poetisk rättvisa igen kring straffen som inte ens Ukraina vädjat om men som VAR som vanligt hittat för att mörda spelet. 

Detta var en annan typ av orättvisa. Ingen filmning involverat. Och faktiskt en mer logisk sådan då det går att argumentera för på ett hållbart sätt istället för alibimummelnonsens. Men en naturlig reflex att skydda sitt ansikte från en boll ska inte ge straff (civil olydnad är en metod) och allra minst om ingen ens reagerat finns det någon anledning att blåsa upp situationen. Visa fingertoppkänsla!

Problemet kanske bäst sammanfattas av att vi talar om situationer som VAR hittar. En mekanism inom fotbollen där man hittar straffar till höger och vänster. Så otroligt uselt.

Inga kommentarer: