lördag 10 oktober 2009

En fet baksmälla, och Gud åter matchvinnare för Argentina

Zlatan sa till reportern att det inte var den här sista matchen som avgjorde Sveriges öde, och det har han helt rätt i. Han kunde dock inte säga vilken eller vilka matcher det var som hade blivit avgörande. Jag tycker dock det är ganska uppenbart vilken det är som blev det.

Tittar vi tillbaka så har ju Sverige inte gjort något fiaskokval. Man har bara råkat hamna i en grupp där tredjelaget Danmark fick förtjänt eller oförtjänt mer poäng med sig än vad vi hade räknat med. Sverige kryssade borta mot Albanien. Där hade man nog väntat sig mer, men i gengäld tappade Portugal poäng mot samma lag på hemmaplan istället, och var övertidsminuter från att göra det även borta. Danmark tappade också mot dem. Ungern och Malta slogs fyra gånger om, även om framförallt bortamatchen mot Malta var en stor besvikelse. Men poängmässigt gick ju det hem ändå.

Sverige vann alltså alla strömatcher, förutsatt att man slår Albanien hemma i sista, vilket ändå inte lär betyda något. Det lämnar oss till storlagen.

Sverige kryssade två matcher mot Portugal. Även om Portugal under kvalet har varit en besvikelse, kan man utifrån de senaste fem årens resutlat inte betrakta det som annat än att de var klara favoriter mot Sverige hemma, och knappa favoriter borta. Sverige hade inte kunnat ställa högre krav än en poäng. Nu blev det två. Mer än godkänt.

Då kan det alltså bara finnas en match som blev avgörande, och det är Danmark hemma. Och det avgörande momentet där är ju när Kim Källström missar straffen. Sätter han den där så kan Sverige spela på säkerhet resten av matchen, och då har man vunnit. Även et kryss hade skapat ett annat läge i fortsättningen. Mindre ångest.

Så, då kan man ju fråga hur det känns för alla de fans med civilkurage som har buat en egen spelare i Anders Svensson de senste tre åren. Er idol Kim har kostat Sverige ett VM. Jag vet att det är väldigt orättvist att säga så, men det ligger en del sanning i det.

* * *
Den svenska besvikelsen är nu enorm. Den är av en sort som kommer att hålla i sig väldigt länge. Det kommer nog att hålla i sig i två år, fram till det att det eventuellt blir ett nytt mästerskap, vilket för övrigt lär bli rätt svårt eftersom Sverige inte kommer att så höga rankningspoäng inför lottningen. Besvikelsen beror inte bara på att man har missat VM, utan att man har gjort det efter en så lång period. Det har blivit som en del av mångas halva uppväxt, för de äldre en lång period av fotbollsfeber över hela landet. Nu kommer man att veva bilder från framförallt VM 2002, EM 2004 och VM 2006, eventuellt också Zlatans kanon mot Grekland (förutom de fördomsfulla rasisterna som alltid har drömt om att Zlatan ska drabbas av individuella misslyckanden) från EM 2008, i huvudet om och om igen. En lång period av framgångar kommer att skapa en lång jävla baksmälla.

För min del är jag mest ledsen över något som jag kom på först några timmar efteråt. Att Zlatan aldrig kommer att få briljera i ett VM. Hans förutsättningar är visserligen aldrig begränsade i landslaget, men en sådan mål som han gjorde mot Grekland till exempel... Nästa VM kommer han att vara 33 år. Det är för mycket. Han är definitivt i sina bästa dagar just nu. Man kan tycka att han kommer att kunna se på en fantastisk landslagskarriär med spel i Ajax, Juventus, Inter och Barcelona. Han kanske till och med kommer att vinna den där jävla Champions. Men vi vet ju alla hur maniskt prestationscentrerad Zlatan är. Han kommer förmodligen att gräma sig en del över det där. Kanske får han spela ett EM till, men han kommer inte vara i samma form då, och oavsett så är EM stort. Men när VM väl drar igång märker man att det är så oerhört mycket större.

* * *

Men besvikelsen är kanske större nere i centraleuropa. Där fanns det ett lag som hade lika stor tabelledning som Danmark, men spelade troligen bort sina chanser till VM ikväll. Vi talar förstås som Slovakien, som behövde ett kryss för att säkra VM-platsen, men torskade hemma mot Slovenien med 0-2. Slovenien råkar också vara laget som ligger på andraplats, och har nu stängt gapet till två poäng.

I sista omgången möter Slovakien Polen borta, medan Slovenien tar sig an San Marino borta. Slovkaien får alltså en lite lättare uppgift i och med att Polen är avsågat, men det krävs ändå seger, och det lär polackerna bara bjuda på om de blir mutade, vilket man får hoppas att de inte blir. Målskillnaden är för båda lagen +11. Slovenien kommer att slå San Marino och får Slovakien kryss eller mindre så är man hänvisade till playoff. Och där bör de rimligen inte klara sig. Särskilt som lottningen kommer att vara seedat.

Så nära var Slovakien sitt första VM-slutspel någonsin, som självständig nation. Men man har ju som tröst fortfarande allt i egna händer.

* * *
Apropå playoff.

Bortsett från den nämnda gruppen är allt klart när det kommer till grupptvåor, antingen i praktiken eller som fakta. Det kommer att handla om:

Portugal
Grekland
Frankrike
Ukraina
Bosnien-Hercegovina
Ryssland
Norge
Irland
Slovakien/Slovenien

En av dem kommer att hamna utanför som sämsta tvåa. Jag är osäker på hur det kommer att räknas men det verkar enligt vad jag hör vara rätt givet att det blir Norge.

Relativt stora- eller på sistonde framgångsrika nationer som har missat- eller lär missa playoff och VM är:

Tjeckien
Sverige
Turkiet
Kroatien
Rumänien
Polen

* * *
Den värsta dramatiken utspelades i Sydamerika. Argentina som har satt sig i klistret förväntades ändå vinna den enklaste möjliga matchen som fanns på pappret. Peru hemma. Men sen blev dåligt värre när bortalagets kvittering kom i 90:e minuten. Vad händer då? På den av regn nedstänkta planen försöker de randiga i desperation att slå in ett segermål på övertid. Och till slut lyckas dem. Ett skott styrs vidare vid stolpen där... Martin Palermo står och slår in bollen i tomt mål och blir känslomässigt överväldigad. Diego, som har gjort det bisarra valet att ta ut 35-åringen till landslaget efter 10 års frånvaro (på den tiden missade han tre straffar i en och samma match i en landskamp), slänger sig och glider fram på det våta underlaget (ny argentinsk trend efter att Lavezzi kastat sig som en torped mot reklamskylten efter sitt ledningsmål mot Roma).

På avspark efter målet är det första Peru gör att försöka slå en långboll mot det argentinska målet, och bollen tar mot ribbans överkant och går ut. Peru får en hörna som man inte ska ha men det leder inte till något.

Efter matchen står Palermo omfamnad av Diego en längre stund under regnet. Vackra bilder.

Plötsligt ser inte Diego så dum ut. Hans galna uttagning har gett laget segern, och det här känslomässiga utbrottet kanske kan svetsa samman laget inför den sista matchen. Och Argentina är nu ganska så nära VM. Det kunde ha varit mycket värre. Man riskerar fortfarande att missa VM, men man har ett mycket större chans att direktkvala till VM nu än vad man hade förväntat sig.
Och Gud verkar fortfarande vara med i Argentinas trupp.

I Quito hände nämligen något oväntat. Ecuador, som där fullständigt spelade ut Brasilien i våras, och sedan besegrade Argentina övertygande, lyckades inte besegra Uruguay. Det blev till och med borta seger sedan Cavani fixat en straff som blev matchens sista spark. Forlan tog modigt hand om den och det blev seger 2-1.

Så ser läget ut inför sista omgången:


Argentina 25p +2

Uruguay 24p +9

Ecuador 23p -3


De två anrika lagen möts i Montevideo medan Ecuador möter Chile i Santiago. Eftersom Chile inte har något att spela för så finns det en del frågetecken för hur den matchen kan sluta. Jag kan inte tänka mig att det finns särskilt varma känslor mellan Chile och Argentina. Så vill man ta det lugnt så kan man spela bort Argentina från VM. På grund av målskillnadsaffären är det dock så att Chile måste förlora för att hjälpa Ecuador. Det kanske man inte gärna gör inför hemmapubliken. Om de nu vill att de ska vinna. Kan tyvärr alldeles för lite om chilensk fotboll.

Men om vi i alla fall utgår från att det blir kryss där, så måste Argentina alltså kryssa för att gå direkt till VM, eller så torskar man och får kvala mot ett centralamerikanskt land.

De kunde ha haft det värre.

Att det sen är Argentina vi snackar om med såna pyttesmå marginaler för kvalificering är ju lite sjukt i sig.

Hursomhelst, inget ont om Ecuador men det glädjer mig att det finns en stor chans att både Argentina och Uruguay kan komma att spela VM.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såg du matchen? Peru hade 2 ribbträffar och en solklar straff som domaren valde att fria då Argentina "bara måste" gå till VM.

Hossein Nayebagha sa...

När jag såg att det var 1-0 i 60:e utgick jag från att det var över. Plötsligt var det 1-1 och då såg jag till att se slutet. Hade Peru två ribbträffar utöver den som jag nämner? Är straffsituatioinen densamma som skedde precis innan domaren blåste av matchen?