söndag 4 oktober 2009

Förutsättningar och rationalitet

Imorgon är det möjligt att Napolibossen De Laurentiis till slut sparkar Roberto Donadoni från sin post som tränare för Napoli.

Förmodligen kommer ingen att protestera. Den gängsne uppfattningen så långt är att Napoli är ett av säsongens stora flopp.

Under tiden är Sampdoria rättmätigt hyllad som säsongens stora överraskning, och till skillnad från vad jag tydligt tycker (se längre ner), anser en del att laget har en chans att vinna ligan.

Men detta är knappt rationellt.

Napoli har inte bjudit på stor fotboll så långt, men positionen i tabellen hänger ihop med att laget haft en oerhört tuff schema med bortamatcher där man i bästa fall kunnat åka hem med en poäng. Nu har det blivit så att man förlorat alla dessa fyra bortamatcher.

Vad är det för matcher då?

Palermo, Genoa, Inter och Roma.

Inte många lag åker till dessa ställen och kommer hem med så mycket mer än enstaka poäng. Bara ordentliga titelkandidater som Inter och Juventus kan förväntas göra mer.

Hemmamatcherna har varit mot Siena, Livorno och Udinese. Där har Napoli tagit sju av nio möjliga poäng, och helt enligt med förväntningarna kom segrarna mot de två förstnämnda och krysset mot de formstarka zebrorna.

Men hänsyn till förutsättningar är ett område är både så kallade experter och mainstreammedia är lika frånvarande.

Det är lite som med Roma. Visst har det funnits problem i klubben under en lång tid nu, men när deras första två matcher var avverkade så var det mycket snack om hur eländigt allt var. "Sist i tabellen". Jag har stött på förklaringen att det mest var en symbolisk grej, men inte mycket tyder på att det alltid var så. Om det är nån som har glömt så låg Roma sist i tabellen för att de förlorade mot Genoa borta (inget oväntat) och Juventus hemma (shocker...).

Och så Sampdoria. Som har gjort det bra, men har också haft en betydligt lättare schema än Napoli.

Jag antar att Donadoni kommer att få sparken, och hans ersättare kommer att roffa åt sig all beröm som följer Napolis självklara klättring i tabellen nu när man redan gått igenom några av säsongens allra svåraste matcher.

Så vettigt kan det vara i fotboll.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: