söndag 25 oktober 2009

Undrar om jag behöver en ny rubrik för dessa genomgångar

Tja, det började väl hemma i trygga Sverige. Jag följer ju inte Allsvenskan, i regel. Men toppenstriden är intressant som vanligt, och botten än mer. Jag var själv på Stadion och såg DIF-ÖIS. Jag satt där och log sadistiskt i smyg när mina läktarkamrater höll på att bli galna av vrede när två djurgårdare visades ut inom loppet av knappt tio minuter.

Mina förutsättningslösa ögon såg att Örgryte spelade bättre fotboll. Djurgården kämpade till sig den här segern. Man kan säga att de har god moral i laget. Men man kan också säga att om det här är det bästa de kan utverka mot en bottenkonkurrent så... Då ser det inte bra ut.

Sen undrar jag om svensk fotboll tillåter att två profilstarka Stockholmsklubbar åker ur Allsvenskan. Håll ögat på domarna i de kommande matcherna. Man lät visserligen AIK åka ur för fem år sen, men då fick de åtminstone ha kvar ett Stockholmsderby.

Å andra sidan, orkar man verkligen med fler huliganderbyn?

Många spekulationer för en som "inte bryr [s]ig".

Senare fick jag syn på Assyrikas avgörande mål som tar dem till kvalet. Får de Bayern eller DIF så blir det väl lite derbykaraktär. Får de ÖIS blir det repris på det där osannolika mötet år 2005 eller vad det var.

* * *

I England slog Liverpool United med 2-0. Eftersom PL för ovanlighetens skull har haft en ganska oviss toppstrid i inledningen av säsongen (tåget brukar gå redan efter två-tre omgångar annars) är man därmed fortfarande med i titelstriden. Åtminstone i teorin. Eftersom det ser så mörkt ut som det gör i Champions, kanske detta till slut blir säsongen då Liverpool verkligen satsar alla korten på ligan. Det lär inte hända, men de kan få hjälp på traven av Lyon. Liverpool har nämligen ingen jättebra trupp, men Benitez har presterat år in och år ut. Får de dessutom bara koncentrera sig på ligan så kan de utmana. Det var alla kryss mot de sämre lagen som fällde laget förra säsongen. Just detta matcher bör man kunna hantera bättre om fullt fokus är på ligan. Det vore i alla fall det roligaste som hänt den ligan sen mitten av 90-talet.

* * *

Real Madrid blev nollade i Gijon. Poängförlust på de två av de tre senaste matcherna. Inte illa. Kanske kan även den ligan ta sig i kragen lite. Givetvis kommer Barca och Real att vara ensamma, men det kanske kan stanna på den generella nivå som vi sett de senaste två åren, istället för att gapet ökar.

* * *

Och så hände allt det intressanta i Italien.

Cagliari vann med 3-2 på hemmaplan; ett resultat som aldrig setts tidigare under 2000-talet när det gäller Serie A-spel på Sardinien. Det märkliga skedde ju i samband med Cagliaris straff vid ställning 1-2 i den 75:e minuten. Hands på Beppe Biava, men det gula kortet utdelat till Emiliano Moretti som därmed fick sitt andra och visades ut. Såklart var det då ett bonus som lade upp för 3-2-målet av Lazzari i 87:e.

Spontant känner jag att vi äntligen fick lite tur med oss.

Andra tanken är att we're paying hard for this shit någon gång framöver.

Roma åkte på däng hemma mot segerlösa jumbon Livorno med kultfiguren Cosmi som ny tränare.

Nu kommer samma gamla trötta tjat om Romas problem, istället för en hyllning till Livorno som fixat en fantastisk triumf. Man fick ju en målvakt utvisad i början av andra halvlek till och med.

Napoli tog en seger borta mot Viola som inte förvånar mig, men som jag inte hade förväntat mig. Ändå missade Fabio Quagliarella en straff.

Eller om vi ska säga att Frey räddade den. Hursomhelst fick vi i samband med matchens enda mål se en förklaring till varför Frey aldrig får chansen i det franska landslaget, till alla Serie A-fanatikers stora förtret. Men sådan är Frey. Gudomlig linjemålvakt som då och då gör bort sig med utrusningar och dylikt.

Sen kan man alltid tycka att Barthez var precis likadan, fast hundra gånger klantigare i sina tveksamma ingrepp. Men det är en annan femma.

Baris framgångsvåg fortsätter och jag noterar att laget bara har förlorat en enda match under säsongen. Och att det var Cagliari som såg till att fylla den luckan i den femte omgången, på San Nicola.

Palermo har verkligen smygit sig fram i tabellen. Ligger nu på Championsplats.

Milan vinner ganska tursamt mot Chievo och förlänger plågan ytterligare. Nu tror en del att det börjar lösa sig. En ny flopp väntar längre fram och då kommer en ny våg av extrem missnöje.

Fast det är klart... Chievo är ett bra lag som Milan inte bara ska plocka bort hursomhelst. Här har vi samma problem som alltid. Det spelar egentligen ingen roll hur ett lag som Chievo presterar. Såvida de inte spelar Champions League kommer alltid en del att tycka att "vi tappar poäng mot ett skitlag som Chievo!". Att man kanske även förlorade den föregående säsongen spelar ingen roll. Jag skojar inte när jag säger att det finns kids därute som bara är medvetna om ett handfull lag i serien. Man vet alltså på allvar inte om ett lag som Reggina "är med i år" eller inte. Något som låter sanslöst för många av oss, men inte för andra. Det lag som inte existerar i minnet har man aldrig heller förlorat mot.

Inga kommentarer: