tisdag 15 juli 2008

Abrupt


7. Portugal --- 4 --- 2 -- 0 -- 2 ---- 7-6 ---- 6

När Portugal på ett övertygande sätt besegrat Turkiet med 2-0 i första matchen, var vi många som såg laget som en titelkandidat. När hela första rundan var över var Tyskland och Portugal de enda stora favoriterna för mig.

Mot Tjeckien blev man lite avklädda. Det blev till slut seger med 3-1, men tjeckerna lyckades skaka laget på ett sätt som Turkiet aldrig gjorde.

Schweizmatchen blev mest en parantes i och med att den var betydelselös, men 0-2 var knappast imponerande.

Och så kvartsfinalen mot Tyskland där Schweinsteiger & co gjorde historian kort.

På så sätt kan man säga att Portugal blev sämre och sämre med varje match som gick. Men jag är rätt övertygad om att det hade blivit semifinal om Tyskland inte förlorat mot Kroatien.

Därmed är Luis Felipe Scolaris era med Portugal slut, och den är faktiskt nationens bästa i hela dess fotbollshistoria. Trots att resultaten stegvis har gått neråt - final 2004 - semifinal 2006 - kvartsfinal 2008 - har laget i praktiken bara blivit bättre och bättre.

EM på hemmaplan var i realiteten ingen storartad insats. Det som man ska ha eloge för är förbundskaptenens rätta - men tuffa - beslut att inleda generationsväxlingen mitt i turneringen där det gjordes några viktiga ändringar efter premiärfiaskot mot Grekland. Men inte ens det borde ha räckt, med tanke på att Spanien i sista gruppspelsmatchen hade ett bra utgångsläge att göra historian kort för lillebror. Nuno Gomes mål räckte dock även om segern hängde på en skör tråd. Mot England i kvartsfinalen var man fem minuter från eliminering och hade förlorat om inte Rooney råkat ut för en tidig skada, och Svennis varit lite mer smart i sin taktik. Ett svagt Holland gav sedan finalplatsen.

Men två år senare kombinerades teknisk briljans med stenhård disciplin och framgången var inte mycket att snacka om.

Och till årets turnering tillkom ännu mer spelskicklighet, i form av Pepe och framförallt Bosingwa på högerkanten. Dessutom har Cristiano Ronaldo fortsatt att utvecklas, och jag tycker inte alls att han var så osynlig som vissa kommenterare vill få det till.

Det som fortfarande saknas är en ordentlig striker. En Buffon i målet skulle inte heller skada.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: