torsdag 10 juli 2008

Någorlunda stabilt


10. Sverige --- 3 --- 1 -- 0 -- 2 ----- 3-4 ---- 3

Lagerbäck tog på sig kostym och då gick det åt skogen direkt?

När Sverige dominerade mot Grekland i premiären trodde jag stenhårt på avancemang. Och inget ändrades efter gruppens andra omgång. Minst kryss mot Ryssland ska väl rutinerade och relativt starka Sverige kunna klara utan bekymmer? Jag började redan ladda inför en hyperintressant repris av EM-kvarten 2004.

Och vad hände sen? Ryssland gick på knockout så som Tyskland gjorde för två år sen. Och där stod Mellberg & co och bara tog emot. Nu bleknade den ryska attacken lite i efterhand, efter det de gjorde mot Holland i nästa match, men i stora stunder var det verkligen överkörning. Av ett värre slag än Tyskland. Lagerbäck hade rätt när han då konstaterade att hans försvar inte släppte till så mycket förutom målen, att tyskarna utan möjligheter att ta sig igenom förlitade sig på långskott. Så var det inte med dessa ryssar. Samlat anfall eller kontring, de tog sig igenom Sverige hur lätt som helst.

Alla har därför accepterat förlusten och är nöjda över att slippa gräma sig över hur nära det var att gå vidare igen.

Annars var det här turneringen då jag tappade respekten för Lagerbäck. Ironiskt nog var det just Spanien som fick mig att börja ana onåd. Jag gillade inte karlns taktik att totaldeffa mot ett lag som Spanien. Om inte annat så borde han väl ha sett från första halvlek att det verkligen gick att spela fotboll mot de blivande mästarna? Och ironin ligger i att jag aldrig har haft så mycket respekt för Lagerbäck som efter kvalmatchen på Råsunda där ett B-betonat Sverige slog Spanien välförtjänt.

Dessutom tog han på sig kostym. Ja, det stör mig faktiskt. Det signalerar att Lagerbäck till slut har gett upp för trycket utifrån. Folk har irriterat sig på hans tråkiga kommentarer och tråkiga image, men han har stått på sig. Men inte nu.

Och så sist, hur han ljuger för sig själv och alla andra när han vägrar erkänna att han kanske underskattade Ryssland en aning. Det gjorde vi alla, Lasse. Inget att skämmas över. De hade helt enkelt inte presterat någon mästarfotboll innan de mötte ditt lag. Lasse hade till och med innan matchen sagt något i stil med, "en bra dag ska vi slå dem". Och där hade han rätt. Det försökte han i efterhand vinkla till något i stil med "en bra dag ska vi kunna slå dem". Jag stod som sagt bakom Lagerbäck när han gav svart på tal efter Tysklandsmatchen. Men den här gången ljuger han. Ingen respekt på det.

Och laget då?

Det var skönt att se Zlatan stå för de avgörande insatserna när alla andra misslyckades. Med det inte menat att de andra var dåliga, men de viktiga målen gjorde Zlatan. Petter Hanssons mot Grekland räknar jag inte som ett riktigt mål nämligen. Så egentligen gjorde Zlatans Sveriges enda två mål i EM. Synd att det då slösades bort, men nu kanske kritiken mot honom kan dämpas lite, oavsett hur få mål han gör för landslaget. Sveriges störste spelare sedan Gre-No-Li-tiden behöver inte bevisa nåt..

Ljungberg gjorde ett bra arbete och inte mer. Henke visade äntligen att även han kan åldras. Backlinjen var överlag klart godkänd.

Så vad saknades, kan man fråga sig. Att vi har för få stjärnspelare? Kanske. Just nu är det bara Zlatan.

Kanske om Elmander inte varit så dålig. Han var ju en av de allra viktigaste i kvalet. Rosenbergs usla halvlek mot Spanien ska vi inte ens tala om.

Likt många andra länder i EM kommer Sverige behöva att förnya sig lite inför nästa storturnering, men till skillnad från dessa kommer man få det tufft i lottningen. Hur media kunde kalla det för drömlottning att få Portugal och Danmark i gruppen är bortom all rimlighet. Förstaplatsen kan vi glömma och andraplatsen garanterar inte ens play-off (den sämsta tvåan får inte vara med).

Det är ändå ingen enorm generationsväxlingsprojekt som väntar Lagerbäck. Han har i praktiken tappat både Larsson och Ljungberg, som inte kan ersättas, men så har det varit i två år nu och det har funkat. I övrigt finns Mellberg kvar i backlinjen för att styra upp lagom bra. Inte sedan 1994 har det direkt funnits något att förlora på den delen av laget. Mittfältet bör klara sig hyfsat bra med blandningen av dugliga spelare som Källström (Svensson börjar ju bli lite gammal) och Wilhelmsson, och den gamla vanliga arbetsdisciplinen. Längst fram håller Elmander och Zlatan några år till.

Chansen finns till sjätte raka mästerskapet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: