onsdag 16 juli 2008

Att ligga på topp i rätt tid


6. Nederländerna --- 4 --- 3 -- 0 -- 1 ---- 10-4 ---- 9

Omgående efter att den sjuka demoleringen av Italien fortsatte mot Italien, skrev jag att vad som än händer kommer Holland inte att vinna EM. Det berodde främst på att demoleringen förstås mest handlade om själva resultatet och inte så mycket om ett enormt övertag i spel och chanser. Det handlade mycket om flyt och det skulle jämna ut sig förr eller senare. Det borde alla andra TV-kanaler och halvkändisar också ha räknat ut, men många lär sig aldrig. Eller så har man kort minne.

Nu var det knappast otur som fällde oranje. Ryssland spelade förmodligen sin bästa fotbollsmatch mot kvalificerat motstånd sedan Sovjetunionen upplöstes och då fanns det inte så mycket att göra för Hiddinks landsmän.

Eller kanske fanns det en del att göra. Visa större kreativitet till exempel, mot ryssarnas försvar. Jag menar att jag inte på något sätt kan se hur Holland skulle ha vunnit den matchen. De tog sig till förlängning med nöd och näppe och väl där blev de helt överkörda. Även om de på ett remarkabelt sätt lyckats fortsätta att hålla ut chans efter chans, så tror jag att Ryssland hade vunnit på straffar senare. Det är ju oftast det lag som inte har något att förlora som vinner sånt, och det fanns så mycket teknik hos Ryssland, och det brukar löna sig i straffsparkar. Det är bara att kolla på laget där tekniken är begränsad, och hur dessa engelsmän förlorat 5 av 6 straffsparksläggningar i sin fotbollshistoria.

Van Basten börjar nu ta hand om Ajax istället, och hans "legacy" som tränare för Holland blir inte så mycket att skryta med. Inte för att jag kan komma på några som har lyckats så mycket bättre förutom Rinus Michels och Hiddink (semifinal VM 1998).

I trion Robben-Sneijder-Van Persie finns en mycket ljus framtid. Dock fortfarande frågetecken på defensiven.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: