måndag 7 juli 2008

Så mycket som man kunde begära


13. Österrike --- 3 --- 0 -- 1 -- 2 ---- 1-3 ---- 1

Den österrikiska fotbollens status kan knappast ha höjts när man ser uddamålförluster mot Kroatien och Tyskland, och oavgjort mot Polen, alla på hemmaplan, som något av en framgång.

För folket i stugorna finns det säkert en massa fördomar om att alplandet Österrike såklart inte ska vara särskilt bra på fotboll; de har ju backhoppning att sysselsätta mig. Och TV4 gjorde inget för att lära ut lite fotbollshistoria. De konstaterade bara att Österrike aldrig spelat i ett EM tidigare.

Men de nämnde inte att Österrike och hela centraleuropa var oerhört starka omkring 1920-talet. Att Österrike ändå deltagit i sju världsmästerskap, varav många under en period då kvoten var betydligt lägre eftersom själva slutspelet också var mindre.

Men Österrike verkar ha gått ungefär samma väg som grannen i öst - Ungern, och Belgien som verkar vara på god väg åt samma håll. Forna relativt traditionstyngda fotbollsnationer som kanske aldrig kommer att återhämta sig.

Tyvärr verkar det som att framgångar inom fotbollen alltmer kommer att vara beroende av nationens storlek (i form av befolkning). Alla dessa tre nämnda länder har en befolkning som ligger under 10 miljoner. Omvänt ser vi hur Frankrike har gått framåt enormt de senaste 25 åren, och bara årets EM visar samma trend i det att Turkiet och Ryssland blev de två stora utropstecknen.

Nåja, Österrikes insats i EM var ändå beundransvärt. När det såg ut att bli en riktigt pinsam historia efter första tjugo i öppningsmatchen mot Kroatien, lyfte sig laget på ren vilja inför hemmafansen som snart anslöt sig till laget helhjärtad. Det måste vara första gången någonsin som jag har sett charmen kring värdnationens uppslutning. Med lite mer kunnande hade man kunnat spela kvartsfinal också.

Synd annars att de har bytt den traditionella vit-svarta dressen mot flaggfägerna som tidigare var lagets andraställ.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: