torsdag 3 juli 2008

Top 10 bästa EM-matcherna


1. Kroatien - Turkiet 1-1, 2-4 e.str.
Det som skedde innan den otroliga avslutningen var inte lika dålig som vissa kommenterare vill få den till, men inte heller så mycket att hänga i julgranen. Men det går inte att ta bort en fotbollsmatch från dess sammanhang, det går inte att ta bort den enorma dramatiken som fanns i en sådan kvartsfinal i EM. Det som sedan händer med Turkiets kvittering är den värsta upplösningen jag sett. Den här matchen är redan en klassiker.

2. Tyskland - Turkiet 3-2
Ännu en del i den turkiska sagan. Förlust, men vem förväntade sig att de ens skulle göra mål med den frånvarolistan? Och så går de ut och dominerar första halvlek med all-out-war. Lahms avslutande nummer var grym för alla icke-tyskar, men ur ett opartiskt perspektiv ändå fullbordandet av en bra match.

3. Holland - Ryssland 1-3 e.förl.
Rysslands stora nummer i den här turneringen, förmodligen den bästa matchen i landets fotbollshitoria sedan Sovjets upplösning. Holland gjorde inte katastrofmatch men jag upplever ändå att de kom billigt undan i analyserna av matchen. Holland har ingen Zhirkov, men i övrigt har man ett bättre lag och det känns som att man gav bort matchen. I förlängningen vaknade ryssarna på allvar, oftast just med Zhirkov som katalysatorn på högerkanten. Löpningar, genomskrare, och en imponerande bollbehandling gjorde de orangea helt chanslösa.

4. Holland - Frankrike 4-1
Det smärtar mig egentligen att ta med den här matchen som Frankrike-sympatisör, men vad kritikera än säger bjöd Frankrike här upp till dans. Ribery var briljant som vanligt, och även Malouda höjde sig enormt jämfört med matchen innan. Holland upprepade attacken mot Italien på ett något mindre imponerande sätt.

5. Tyskland - Polen 2-0
Om inte Tysklands bästa match så i alla fall den mest tyska i positiv bemärkelse. Efter att ha sett några målfattiga och på många sätt trögstartade matcher var Tysklands pjöjning i början här en markering att förhandstipsen inte var obefogade, och att detta tyska lag numer grundade spelet på något mer än bara den entusiasm som Klinsmann förde med sig för två år sen. En riktig tysk lagmaskin mötte polackerna som även de kunde spela fotboll, offensivt i alla fall.

6. Holland - Italien 3-0
Något missvisande resultat. Italien såg som det starkare laget de första 20. Sedan började Hollands framåtanda att ta över, men italienarna slutade egentligen aldrig att spela fotboll, och bjöd på en del starka anfall, innan Van Brockhorsts nick satte spiken i kistan.

7. Turkiet - Tjeckien 3-2
Finns inte så mycket att säga egentligen. Matchens sista kvart talar för sig självt. Kanske inte i alla lägen briljant fotboll, men underhållningen och kämparandan kan man inte klaga på.

8. Österrike - Kroatien 0-1
Efter en svag inledning började hemmalaget att spela fotboll, och drivna av hemmapubliken som verkligen fått se laget överträffa förväntningarna, fick de krafter nog att pressa Kroatien ända in i sista sekunden. Det fanns mer hjärta än kunskap, men det räckte en lång väg för mig.

9. Portugal - Tyskland 2-3
Välspelad match med många bra prestationer, en del klassmål. Hade hamnat högre om inte tyskarna två gånger rubbat dramatiken med tvåmålsledning.

10. Tyskland - Spanien 0-1
Både dramatisk och chansrik fram till de sista 20-25 minuterna när matchen dog av att Rossetti började blåsa för varje spansk filmning, och tyskarna sprang offside när de väl fick chansen till attack.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: