lördag 12 juli 2008

Flopp?

9. Schweiz ---- 3 --- 1 -- 0 -- 2 ---- 3-3 ---- 3

Som jag tidigare har skrivit hade jag, tydligen till skillnad från alla andra, höga förhoppningar på Schweiz inför den här turneringen. Ett nytt och ungt Schweiz hade stegvis (det stabila sättet) förbättrat sig över de senaste 5-6 åren, och nu skulle de få blomma ut i hemma-EM.

Men antingen har jag överskattat dem, eller så var EM en stor flopp för Nati.

Ändrar man på detaljer smått skulle hela den här historien kunnat ha sett annorlunda ut. Bara att ta bort Arda Turans mål i andra matchen mot Turkiet hade gett laget en skaplig chans att ta sig vidare. Än mer realistisk hade den chansen varit om vi istället ser på första matchen mot Tjeckien där det fanns ett par riktigt svettiga chanser, och där Schweiz överlag förtjänade minst kryss.

Väl i kvartsfinal hade man då kanske fått möta Kroatien, vilket hade varit 50-50 läge minst, med tanke på publikstödet. Och vips hade vi haft semifinal = succé.

Men man kan lika gärna skita i att vända på de detaljerna. Trycket på tjeckerna blev aldrig mer ihärdigt längre än en period på ca 10 minuter i andra halvlek, och Turkiets seger var inte helt ologiskt. Sedan hade man turen att få möta Portugal i ett helt annat läge än de andra två konkurrenterna.

Nu väntar VM-kval där man fått drömlottning. Grekand och Israel är de svåraste motståndarna där.