lördag 16 augusti 2008

Efterlängtad glädje för Belgien

OS-fotboll har jag slutar bry mig om sen 1996, men Italien-Belgien bjöd på stor underhållning i dagens kvartsfinal.

Det allra roligaste var att Italien för en gångs skull fick spela i sin ordinariematchdräkt med VITA SHORTS till den azurblåa tröjan och strumporna.

Annars var det här en triumf för den belgiska fotbollen som har gått från dåligt till sämre de senaste åren. Mellan 1980-1994 var Belgien ett av Europas starkare fotbollslandslag, och även klubblagen Anderlecht, Club Brügge och Mechelen gjorde sitt i de europeiska cuperna.

Därefter har man bara haft kvalificering till VM-slutspelen 1998 och 2002 att glädjas åt. Två turneringar där man för övrigt inte imponerade särskilt. 1998 åkte man ut efter tre oavgjorda i gruppspelet, och 2002 nådde man åttondelsfinalen med nöd och näppe, tack vare bland annat en hyfsad lottning med delvärden Japan som gruppens toppseedade lag. Emellan dessa turneringar var man själva delvärdar för EM 2000, där man då blev historiska som den första värdnationen att slås ut i EM redan i gruppspelet.

Efter VM 2002 har landslaget status sjunkit steg för steg. De senaste åren har det varit katastrofalt där man sjunkit till att bli kvalgruppens "fjärdelag", d v s ligga i potten där de statistiskt fjärde rangens lag befinner sig.

Och förra veckan åkte Anderlecht ur Champions League-kvalet. Inte nog med fördömjukelsen för den belgiska klubbfotbollen att man inte får ha med ett lag direkt ens i CL-kvalets tredje och sista omgång, Anderlecht åker ur i andra omgången mot BATE från Vitryssland.

Nu har man i alla fall en semifinalplats i OS. Och en del riktigt intressanta spelare. Framförallt Dembele som briljerar och avgör dagens match när alla bara väntar på nådastöten från Italien.
För övrigt borde dagens kommentator David Fjäll, annars gud som programeldare för Eurotalk på Svenskafans.coms webb-tv, förbättra sina språkkunskaper. Förutom att hans engelska i alla fall i tal är knackig, trots att han tidigare bott i London, är han fruktansvärt dålig på att uttala italienska namn. Milans unge talang Paloschi kallade han i vintras för Palucci. Idag hette Casiraghi Casiragi och De Ceglie hette De Seglie.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: