måndag 18 augusti 2008

Jackasses


18. Chievo

De flygande åsnorna har gjort det igen. Återhämtat sig omgående och gjort det som är ovanligt för alla klubbar förutom Atalanta: bara tagit en säsong på sig i den stenhårda Serie B att komma upp till Serie A igen. I Serie A där de till skillnad från alla andra lag som man hör talas om inte hör hemma.

För de som inte vet varför Chievo kallas för de flygande åsnorna börjar historien omkring sju år sen.

Då hade Chievo haft några framgångsrika år bakom sig som fört laget upp till Serie B. Det var ett stort steg framåt för klubben som kommer från ett område i Veronas utkanter, med bara några tusen invånare. Stadens anrika stolthet, tillika ökänt på senare år på grund av den nazistiska bilden som präglar klubbens ultras, Hellas Verona låg förstås i Serie A som de under historiens gång oftast har gjort. Hellas vann också ligan så sent som 1985, och har haft stora utländska profiler som Dragan Stojkovic och Florin Radocioiu i laget. Men vid milennieskiftet kändes det som en helt annan era, och det var väl också just det.

Folk började då diskutera möjligheten att Chievo skulle ta upp sig till Serie A, och någon (minns inte vem) från Veronas styrelse fick frågan om hur det skulle vara om Chievo steg ytterligare ett steg upp till högsta serien, och därmed hur det skulle kännas att möta lillebror. Svaret var att det skulle hända när åsnor flyger i himlen. Med andra ord, aldrig.

Det fick han sen äta upp. Han fick visserligen rätt i att Chievo och Hellas Verona aldrig spelat i samma serie, men i sammanhanget innebar det bara en ännu större förödmjukelse. Säsongen 2000/01 åkte Verona ur Serie A, samtidigt som Chievo slutade top 4 i Serie B och blev därmed klart för Serie A. Lillebror och storebror bytte plats.

Och sen dess har avståndet, konstigt nog, bara ökat. I somras fick det gamla storlaget spela playoff för att få spela kvar i Serie C1 (!), alltså den regionala tredjedivisionen. Detta medan Chievo var ett hårsmån från att nå Champions League i sin debutsäsong, och spelade sedan ytterligare fem raka säsonger i Serie A, vilket med deras resurser är en stor bedrift. Man fick för övrigt kvala till Champions Leauge hösten 2006, efter att Juventus och Fiorentina diskats från turneringen på grund av calciopoli.

Och här hyller jag klubben samtidigt som jag tippat att de åker ur igen. På grund av den svaga truppen. Men den har aldrig varit särskilt stark, så det finns fortfarande förutsättningar för ännu en framgång. Chievos blygsamma resurser och brist på riktig supporterkultur är lagets styrka. Ingen förväntar sig något, det finns ingen press, och laget får arbeta i lugn och ro utan den kalabalik som råder hos de flesta andra klubbar i Serie A, tack vare blandningen av press, hårda och krävande supportrar, samt galna presidenter som i hela röran inte klarar av att skapa trygghet och harmoni - det som på många sätt är kännetecknande för Chievo.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: