fredag 15 augusti 2008

Roma åter titelkandidat?

När jag för ett par dagar sedan lade ihop förhandstipset om Serie A:s sluttabell hamnade Roma på en tredjeplats. Alltså en försämring från de två föregående säsongerna. Anledningen var främst att man gjort sig av med ett par hyfsade spelare - Mancini och Giuly - utan att skaffa riktiga ersättare.

Nu ser plötsligt allt mycket bättre ut. Julio Baptista är redan klar och nu talas det om att David Suazo är nära att joina honom. Det är två tunga värvningar som gör att Roma är åter är en seriös titelkandidat.

Baptista slog igenom i Sevilla 3-4 år sen och har sen dess inte kunna ta ett steg längre till att bli en internationell superstjärna, men har han ändå alltid visat att han är en hård och stadig avslutare. Han har aldrig varit dominant under sina år i Real Madrid och Arsenal, men i återkommande fall ändå visat att han har sina värdefulla egenskaper som striker.

Det här blir hans första sejour i Italien och det känns som att Roma är rätt lag för honom. Som en offensivare variant av Emerson när han var i Roma. Laget spelar en snabb och attraktiv fotboll, men spetsen längst fram har saknats. Mirko Vucinic, som ändå spelade upp sig från en usel debutsäsong i huvudstaden, var förra säsongen lagets enda alternativ längst fram. Som de led av det i Champions-kvarten mot Man United... Spelare som Perrotta och Esposito (som nu lär ta över Giulys roll) passar spelsystemet alldeles utmärkt, men den förra är helt outstanding i sin ineffektivitet framför målet, och den senare har bara varit en målkung (16 spelmål 2004/05) när Zola spelat i Cagliari. Med Baptista får deras arbete lite mer valuta.

David Suazo är i skrivande stund inte klar, men aldrig har en spelare varit så självklar för ett lag som Roma. Jag har under hela sommaren väntat på att seriösa rykten om hans flytt skulle komma. Förra året var det många smickrande ord om Roma som kom från Suazo, hans agent samt Cagliaris president Cellino, i samband med snacket om att Suazo var på väg till just Roma. Det var bara en tidsfråga innan Inter på nåt sätt kom in i matchen, och sedan blev det en konstig Milanohistoria.

Att intresset har funnits vet vi alltså.

Nu fick Roma nöja sig med Esposito istället, och på förhand verkade han passa Roma mycket bättre än Suazo skulle passa Inter. Medan Esposito alltid visat att han är bäst i bra omgivning, har Suazo haft förmågan att visa vägen när hans lag - Cagliari - gått som sämst. Esposito skulle i det spelskickliga och anfallsglada Roma stortrivas, medan Suazo skulle få en helt ny roll i det stjärnspäckade Inter.

Men det blev snarare tvärtom. Esposito hade en mardrömssäsong i Roma, oavsett om hans halvårslånga skada hade någon inverkan eller inte, samtidigt som Suazo enligt min mening skötte sig hyfsat bra i Inter. Jag vet inte vad de som kritiserar honom förväntade sig, men med tanke på att han inte alltid var ordinarie och miljön som måste ha varit helt främmande för honom, var hans 8 mål på 27 framträdanden fullt godkänt. Det ska sägas att han särskilt i inledningen av säsongen hade en märklig förmåga att halka ner på sina ruscher, och på många av de givna målchanser han fick.

Nå, Roma är ett bra lag, så resonemanget om att Suazo är som bäst när laget går sämst, håller inte med tanken att han skulle passa perfekt i Roma. Men det kanske beror på förväntningarna. Jag tror knappast att Suazo skulle mäkta med att göra 22 mål för Roma som han gjorde i sin näst sista säsong i Cagliari. Men han är ändå kanske seriens snabbaste spelare, vilket passar de snabba omställningarna. Han är, tack vare konkurrenssituationen i Inters anfall förhållandevis billig med tanke på att han fortfarande ligger i toppen av sin karriär, och han är helt enkelt en stabil anfallare som gjort över 100 mål i karriären, även om många av dessa kom till i Serie B. Dessutom spelar Roma med en anfallare eller en trequartista längst upp. Suazo som gillar sina soloruscher älskar den positionen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: