fredag 29 augusti 2008

Något stort på gång


7. Napoli

Nåt stort verkar vara på gång i Neapel. Finns det något lag som har alla möjligheter att börja utmana det yttersta toppskiktet av Serie A så är det Napoli. Om Fiorentina redan har tagit upp kampen så kan Napoli gå ett steg längre. Neapel är en miljonstad, folk är galna i fotboll, och det finns massor av exilnapolitanare runtom världen som följer laget med stort intresse, för att inte tala om alla som blivit frälsta Napolisupportrar sedan Diegos dagar.

Det man inte har är stabilitet. Neapel är en kaotisk stad, och med den heta kärlek som tillkommer klubben får man också räkna med tung vrede när fansen anser att klubben missköts. Men å andra sidan är det bara drygt två år sen som Napoli spelade i Serie C. Alltså kan man kanske jobba lugnt åtminstone i några år innan man råkar ut för en ny storm. I dagens fotboll finns det inga stora dynastier som Liverpool, Real Madrid, Milan, Juventus, Ajax, Barcelona o s v har haft tidigare. Men även om det fanns det är jag tveksam till att Napoli skulle nå upp dit. Så länge som Neapel ser ut som det gör, kommer Napoli aldrig bli ett fotbollsimperium. Däremot tror jag att de kan vinna scudetton inom bara två-tre år, om man fortsätter på samma väg som nu.

Synd bara att mannen som är grunden till det nya Napoli - De Laurentis - är en anhängare av den moderna fotbollen, inksluive den väldigt cyniska idén om en europeisk superliga.

Jag kan inte namnet på Napolis sportchef utantill, men någon måste vara riktigt bra på sitt jobb i ledningen. Folk som kan sin sydamerikanska klubbfotboll kanske var mindre överraskade över Lavezzi, men hur många av oss kunde förutse att Marek Hamsik skulle så omedelbart bli en succé i Serie A? Eller att Marcello Zalayeta skulle få en sån renässans i sin karriär?

Alla tre har man lyckats behålla. Ingen nyckelspelare har lämnat Napoli. Uruguayaren Bogliacino får starta säsongen från start, vilket kommer att stärka laget nämnvärt. Maggio och Contini är meriterade värvningar. Ännu större förväntningar finns på German Denis från Independiente.

Finns en risk att spelet i Uefacupen kommer att hämma lagets ligaplacering en del. Det var ju ett tag sen man var med där. Själv tycker jag att tvåfrontskrig bara är nödvändigt när man är med i Champions League, men att lag satsar på den turneringen är inte ovanligt. Det såg vi hos Fiorentina förra säsongen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Malena sa...

Han heter Marino, sportchefen. Vet inget om honom, men han är ganska synlig och aktiv, en av få sportchefer jag känner igen. Pradé, Branca och Oriali, Alessio Secco, Marino...

Hossein Nayebagha sa...

Danke.