onsdag 20 augusti 2008

Ljummet...


16. Bologna

Ett av den italienska fotbollens mest klassiska klubbar är tillbaka i Serie A, efter tre säsonger i B.
Det är längesen någon egentligen brydde sig om Bologna. Bortsett från lite Europaspel kring milennieskiftet har den gamla storheten hamnat efter de största klubbarna, efter Bosman, och kan nu inte ens drömma om att någonsin komma tillbaka.

De är knappast det enda laget att ha hamnat på fel sida av den moderna fotbollens utveckling. Men det har inte ens funnits något negativt med klubben som drar uppmärksamhet. Bologna har för det mesta varit ett mittenbottenlag, som varken får visa upp sig i viktiga matcher, eller stå för heroiska strider om att undvika nedflyttning. Staden Bologna är balanserad och välmående, så det finns ingen underdogromantik att tala om, om man jämför med syditalienska konkurrenter från Neapel och Palermo. Lugnet reflekteras även hos supportrarna. Som verkligen finns där, men de ställer inga orimliga krav, och de hotar inte med aktioner när det går tungt.

Resursmässigt är väl laget att jämföra med Atalanta. Möjligheter att hamna i en bekväm tillvaro i högsta serien, men inte så mycket mer.

Jag ger laget en bra chans att överleva just för att traditionen finns där, vilket ger en del rutin. Även trupper ser åtminstone klart starkare ut än de andra nykomlingarnas. Mudingayi och Volpi är två tunga värvningar i sammanhanget.

Inga kommentarer: