söndag 24 augusti 2008

Everybody (hates) Siena


14. Siena

Som Västra Frölunda lärde oss åttitalister till fotbollsälskare på 90-talet finns det inget som är så bra för överlevnadskampen än att hela landet vill att man ska åka ur högsta serien, hamna utanför finrummet.

Siena har levt på detta ända sedan säsongen 2003/04, debuten i Serie A. Man har alltså aldrig åkt ur Serie A.

Nu ska man minnas att även Västra Frölunda fick till slut ge sig och Siena hade också gjort det år 2007 om man inte hade fått hjälp av Lazio i säsongsavslutningen. Till Chievos stora förtret.

Den lilla extrachansen verkade inte betyda mycket några månader senare när Siena var tveklöst seriens sämsta lag.

Sen kom Mario Beretta och vände på allt. Siena avslutade säsongen som ett mittenlag.

Jag har missat varför, men nu har man gjort sig av med mirakelmannen. In kommer den fortfarande lovande Marco Giampaolo. Han har fått sparken av Cagliari två gånger. Till skillnad från Francesco Guidolin hade han vettet att inte utsätta sig själv för en tredje smäll. Han har i alla fall även räddat Cagliari kvar en gång, och gjort en bragd med Ascoli. Jag kan inte tänka mig annat än att han kommer att göra Siena till ett hyfsat bra lag.

Spelarmässigt är laget knappast sämre än förra säsongen. Barusso och Curci från Roma bör vara förstärkningar på den här nivån, och Calaío från Napoli får nu en chans att hitta tillbaka till formen som han hade när han senast spelade i Serie B. Sen är spelare som Maccarone, Portanova, Frick, Kharja, Galloppa och Codrea kvar.

Jag tillhör skaran som vill se Siena utanför Serie A. De har varken historia eller fotbollskultur, så av alla lag som tyvärr måste ryka, vem ska gråta för just Siena?

Känner mig dock ganska övertygad om att de klarar sig, igen.

Inga kommentarer: