tisdag 26 augusti 2008

Skrapa på ytan

Här kommer ett spontant och frustrerat inlägg.

Marcus Birro är tydligen Expressens nye huvudskribent för italiensk fotboll. Det är droppen som får i alla fall min bägare att rinna över.

Jag förväntar mig att den som gillar hans texter och läser det här kommer att snacka om "avundsjuka". Som vanligt. Varje gång någon i det här landet ifrågasätter någons kompetens på en lite högre post, då kommer genast avundsjuka-argumenten fram. Eller om man ifrågasätter en artist som säljer många skivor, en författare som säljer många böcker och så vidare.

Det spelar nämligen ingen som helst roll om jag är avundsjuk eller inte. Det som spelar roll är att Marcus Birro har åkt en jäkla snålskjuts i fotbollsmedia eftersom han sedan tidigare varit ett namn inom SR och den svenska skönlitterära branschen. Hade han haft kunskapen, hade det varit skitsamma. Men nu är det så att han INTE har den. Alla som inte vet någonting om Serie A och dess historia överhuvudtaget antar så, men han gör inte det. Det finns förmodligen minst 500 personer i det här landet som skulle klå honom i ämnet, varav många just sysslar med skrivande om fotboll på ett eller annat sätt. De flesta av dem (betänk att vi talar om 500 personer) klarar inte av att jobba som skribent, särskilt inte för en stor tidning. Men många av dem gör det. De har namn som kan anges om någon önskar.

Men Birro fick börja blogga på Svenskafans.com trots att han saknade det som Italienredaktionen annars har haft som något av ett krav - att man bor i Italien medan man bloggar. Hans bloggar har ibland varit bra, ofta mediokra, och ibland rentav usla. Men eftersom han ingår i hejaklackscirkeln av det som Olof Lundh så träffande beskrev som "ligasupportrar" (folk som håller på ligor snarare än lag), har det bara fortsatt rulla på. Han är "expert" i Canal+ och får ta hand om flera EM-bloggar i olika tidningar. Nu går det ett steg längre och han ska vara Serie A-killen för landets näst största kvällstidning. Han är ju redan etablerad och gillar dessutom italiensk fotboll. Och så som han gapar och skriker om Gli Azzurri måste han ju vara kunnig? Tyvärr inte. Birro själv har tidigare oftast avdistanserat sig från den etablerade sportjournalistiken genom att sätta sig och andra fans på internet på en högre nivå. Inte för att kunskapen är större, utan för att han och dessa fans verkligen brinner för lagen de håller på. Nu blir han en del av kvällsmedia, förmodligen för att det alltid blir så mycket tjafs kring hans texter, och Expressen vill ha en del av uppmärksamhetskakan som Svenskafans har fått så långt. Konsekvensen är att läget kommer att förbli som det har varit: den som vill läsa detaljerat om italiensk fotboll hänvisas till Svenskafans.com Italien eller Erik Niva och Simon Bank på Sportbladet. Säkert också en och annan bloggare på nätet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: