torsdag 12 juni 2008

Bye-bye Schweiz

I skrivande stund kan jag inte veta med 100% säkerhet, men eftersom Tjeckien och Turkiet efter kvällens matcher står på samma poäng och identisk målskillnad, måste turkarna vinna deras inbördes möte om några dagar. För blir det oavgjort i det här fallet, kommer respektive lags ranking (förmodligen den som användes till lottningen) att avgöra vilket lag som går vidare. I så fall blir det historiskt, första gången.

Därför känns det lite konstigt att se bilder över Turkiet i enorm lycka efter segern, som kanske i slutändan inte betyder så otroligt mycket, eftersom man måste slå Tjeckien ändå, precis som fallet var vid 1-1. Samtidigt känns det märkligt att det är så. För det är utan tvekan en enorm triumf för Turkiet. Men betyder den alltså inte så mycket med hänsyn till gruppens tabell?

Bortser vi från tabellen är det förstås en imponerande prestation som bör stärka lagmoralen något oerhört inför den avgörande matchen mot tjeckerna. Det blev också det ultimata hämnden på Schweiz för tjafset i samband med play-off till VM, hösten 2005.

TV4 gjorde ett väldigt dåligt jobb med att informera vad den striden gick ut på. Man sket i att ta reda på fakta och utgick från förväntningar (fördomar?). Enligt deras förklaring missade Turkiet VM efter den avgörande matchen mot Schweiz, och därför blev det lite rörigt efteråt.

I själva verket började det hela i första matchen i Schweiz, där den turkiska nationalsången buades ut kraftigt. Reaktionen blev hård från turkarnas sida, så det blev ingen trevlig tripp för Schweiz till Istanbul inför returen. Och då hade bråket redan hunnit sprida sig ner till spelarna.

När returen i Istanbul var över blev det utbrott, där bland andra Huggel och Alpay från respektive land visade sina mindre trevliga sidor framför kameran.

Bortsett från hämndaspekten har Turkiet nu spelat bort Schweiz från EM helt och hållet. Annars fanns möjligheten att ett motivationslöst Portugal i sista omgången skulle bjuda Schweiz på tre poäng. Men det finns inte nu på kartan. Schweiz som trots allt hade en hel del att hoppas på till skillnad från Österrike, är borta ur EM redan nu.

Och det är den första stora missräkningen för min del. Jag trodde mycket på Schweiz, baserat på att man faktiskt kvalat sig till både EM 04 och VM 06, med ett ganska ungt lag, hade flera spelare som höll på att blomma ut i sina karriärer, och i alla fall i senaste VM svarat för bra resultat. Jag satsade till och med pengar på att Schweiz skulle vinna EM. Visserligen var det ynka sex kronor på hög odds, men jag betraktade inte det som att kasta de där kronorna i sjön. Annars hade jag gjort detsamma med Polen eller Grekland.

Små marginaler brukar man säga, men nu är det som det är. Vilket fiasko för arrangörsländerna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: