söndag 8 juni 2008

Intryck av dag 1

Jag såg det verkligen inte komma, men plötsligt insåg jag att Grupp A är så gott som avgjord. Redan när Schweiz-Tjeckien blåstes av.

Schweiz känns redan borta. De är ett bättre lag än den jobbige Bojan Djordjic på fyrans usla studio med sitt korta minne vill tro, men de kommer aldrig slå Portugal. Därmed slutar de på max 4 poäng. Därmed behöver Tjeckien bara en poäng mot Turkiet för att säkra avancemanget (inbördes mot Schweiz).

Turkiets chans är att kryssa mot Tjeckien och slå Schweiz. Det hjälper inte att man fick 0-2 igår. Och jag vet inte om det blir så enkelt för dem att slå Schweiz ens. Men det kan gå.

Portugal imponerade stort igår. Såhär bra har de aldrig varit tidigare. Jag har visserligen inte sett deras insatser från 1966 när Eusebio och gänget tog brons, men under Scolari har Portugal nu ständigt presterat på topp, och nu verkar man ha tagit ytterligare ett steg. Den typen av kontinuerligtet har aldrig funnits hos Portugal tidigare. Fram till 2002 hade Portugal bara deltagit i två världsmästerskap, bara för att illustrera saken.

Så, för första gången i mitt liv tror jag att Portugal är en riktig guldkandidat.

TV4s studio, ja... Det var väldigt synd att den var så dålig. Den var urusel fram till 2004, när Ola Wenström tog över ledarrollen istället för Peppe Eng, och folk som Hasse Backe ersatte Peter Antoine. Då blev det bra, likaså VM 06.

Och nu, när man har läst om tidernas satsning inom svensk TV på EM (/VM) förväntade man sig något bra. Men det blev bara pannkaka. In kommer spelare som inte har något att tillföra, som vanligt. Bojan funkar bara när Ola W är där för att styra upp läget. Med sopan Peter Jihde blir det absolut inget bra. Och vad gör Lotta Schelin i studion? Kvinnoalibi? Har absolut nada att säga, förutom när hon är lite djärv och vågar säga att "Holland är grymma". Oj.

Lika irriterande är det påstådda fallet där en turkisk spelare ska ha spottat på Simãos rygg. Att Aftonbladet sen går och namnger spelaren i fråga; Kazim-Richards. För att han är den siste mannen i kameran innan ett stänk av vätska flyger över portugisens rygg. Inget tyder på ilska hos Kazim när man ser honom lämna kamerabilden, så det är så gott som omöjligt att han under de sekunderna skulle hinna ta en vattenflaska, hälla i sig lite och spotta ut det. Korkat var bara förnamnet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: