lördag 7 juni 2008

Grupp D

Överkomlig lottning för Spanien för fjärde gången i följd. VM 2002 var det Paraguay, Sydafrika, Slovenien. EM 2004 Portugal, Grekland, Ryssland, och så VM 2006 Ukraina, Tunisien, Saudiarabien.

Det blir säkert avancemang, men jag känner mig övertygad om att Spanien inte vinner den här gången heller. Det är ett övertjatat ämne, men ska man ta ställning till det så, nej, Spanien är för tillfället inte Europas bästa landslag. Försvaret är inte tillräckligt bra, och mittfältet saknar variation nu när gamla hårdjobbande typer som Baraja och Luis Enrique saknas. För en gångs skull är till och med grannen Portugals chanser större, om ni frågar mig. Om inte annat så för att det lär bli Italien eller Frankrike i kvarten. Spanien var nog som bäst omkring 2000-2002.

Sverige känns också ganska ointressanta. Framförallt försvaret ser intetsägande ut. Ljungberg är inte längre den där storstjärnan och Larsson känns också lite osäker. Zlatan behöver Inter för att prestera på topp. Tur då att lottningen är skaplig.

Grekland bör vara något bättre än för fyra år sen. Nu finns det lite mer att stå på; mer ruting och bättre anfall. Chanserna att gå vidare är väl inte sämre än de andra två bakom Spanien.

Ryssland är det där laget som alla svenska "experter" vill säga att vi underskattar, men jag håller absolut inte med. Vi saknar respekt för Ryssland för att Ryssland inte har presterat något stort. Någonsin. Efter Sovjetunionens fall har Ryssland aldrig lyckats ta sig vidare från gruppspelet. VM 94, EM 96, VM 02, EM 04 lyckades man kvala sig fram, och inte ens med Japan, Belgien och Tunisien lyckades man ta sig vidare.

Och Guus Hiddinks prestationer är bra, men inte så överdrivet mirakulöst som man vill få det till. Sydkoreas semifinal stavas domarfördelar, och att Australien kom till VM och gick vidare från gruppen var bra gjort, men inget övermäktigt. Vad var Australiens stora prestation i VM mer än att spela 2-2 mot Kroatien?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: