fredag 6 juni 2008

Inför EM-premiären: tips och funderingar


Som vanligt - sedan VM 2002, har jag skrivit ner mina tankar om storturneringarna, för landslag, och den här gången blir det inget undantag. Däremot blir det såklart lite kortare, eftersom festen börjar om drygt 24 timmar.

Grupp A är förhand är detta kanske den jämnstarkaste gruppen. Det som avgör är hur sämre tjeckerna har blivit sen 2004, och hur bättre Portugal har blivit under samma period. Tjeckien hade ett riktigt bra lag då, och spelade den bästa fotbollen under själva turneringen. Sen dess har inga nya stjärnor tillkommit. Möjligen att Ujfalusi kan räknas som det, men en ytterback är inget man bygger ett lag kring. Det som eventuellt kan tala för deras fördel är att man istället bör ha en bra stabilitet. Koller och Baros, t ex, bör ha bra koll på var de har varandra.

Portugal var enligt min åsikt ganska svagt då, trots att det till slut blev en finalplats. Problemet var att alla stjärnor, förutom Deco - som ändå bänkades - var på väg neråt i karriären. Det redde ut sig dels tack vare inhoppare som skötte sig bättre än de som hade huvudrollerna, och att vägen till finalen blev ganska enkel. Sen dess har Cristiano Ronaldo vuxit ut till en storstjärna, och spelare som Miguel, Simão och Carvalho har skaffat sig mycket rutin. I övrigt finns många unga spelare som för mig är oprövade kort.

Schweiz hade ett väldigt intressant lag i VM för två år sen. Eftersom många var unga, bör de vara minst lika bra nu. Då åkte man också ur VM utan att ha släppt in ett enda mål (ut på straffar mot Ukraina), vilket måste ha varit rekord. Med hemmapubliken bakom sig finns det goda möjligheter att gå vidare.

Sist men inte minst Turkiet, som gör sin första storturnering på sex år. Alltså första gången sedan det där VM-bronset. Av det laget är bara två stycken kvar - Emre Belözoglu - talangen som aldrig riktigt slog igenom - och den gamle räven Rüstü Recber, som vad jag förstår inte är förstemålis numer. Jag har egentligen inte mycket att säga om Turkiet. De var lika ojämna i kvalet som de är ovissa i sammanhanget efter sex års frånvaro. Kan de prestera som de gjorde i sina allra bästa stunder i kvalet, då kan det bli avancemang ännu en gång.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: