måndag 21 juni 2010

Bra fotboll

Jag har en idé; vi ersätter kvalspelet med att en kommitté tar ut de landslag i världen som spelar bra fotboll, och endast dessa får ställa upp i VM-slutspelet. Även om de kommer fram till att det bara finns ett par lag så kan dessa mötas typ fyra gånger, så kan folk sitta i stugorna och titta på bra fotboll tre gånger om dagen. Gärna Spanien och Spaniens B-lag i varje match. Det är ju allt fotboll går ut på, fina passningar och karaktärslösa spelare som inte gör annat än spelar bra fotboll som ett gökur. Det är hela poängen med VM. Att vi ska sitta inför varje match och hålla tummarna för bra fotboll. David Vija. Färnando Tårres. Tjetjk Fabbregass. Chaavi. Injesta. Det är allt vad svensk fotbolls-TV går ut på nuförtiden. Att alla sitter och ständigt hyllar Spanien och alla andra anfallsglada lag enligt den outtalade fotbollsmoralen att det inte finns något värde i fotbollen förutom att man spelar publikfriande fotboll.

Honduras är för övrigt VM:s största besvikelse för mig. Jag hade inga förväntningar på de europeiska topplag som har stått för några otroliga fiaskon, så även om dessa lag har presterat sämre med tanke på förutsättningarna, var Honduras ett lag som många ville se som en positiv överraskning. Deras resultat är inget att skämmas för, men hur de spelar är helt bedrövligt. De får knappt en passning att gå fram.

Och så tycker jag synd om Chile som nu löper en stor risk att åka ur turneringen trots att de har vunnit två matcher redan. Det tog nog ett tag för mig att fatta det, men det var nog Chile som förlorade mest på det där fantastiska målet som Schweiz knegade fram mot Spanien. Det krävs en till synes otänkbar honduransk poäng för att Chile ska klara sig med en förlust mot finalfavoriten Spanien.

Med det sagt finns det en kittlande realistisk möjlighet att Bielsas mannar spelar bort Spanien från VM. Det var en bekväm seger för de sistnämnda ikväll, men Chile är ju under detta VM nivån högre än Honduras och kommer att visa bättre motstånd.

Och sen körde Portugal över Nordkorea med 7-0. Man kan tycka synd om ivorianerna, men man kan också säga att Svennis får skylla sig själv för sin fega taktik mot Portugal. Han borde ha sett något liknande komma. Han borde ha insett att Brasilien kanske inte behöver göra så mycket i sista omgången.

Däremot är det ju lite synd om Nordkorea att behöva förnedras på det sättet. Men det tycker inte Chris Härenstam, André Pops och resten av gänget. Pajassiffror och förnedring är helt okej. Vi fick ju faktiskt se Portugal spela bra fotboll...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: