lördag 26 juni 2010

Inför: Uruguay - Sydkorea

Uruguay är i slutfasen för första gången på 20 år, som tidigare konstaterat även då med Oscar Washington Tabarez som tränare. Det var efter den turneringen som Uruguays status sjönk kraftigt och de började betraktas som ett lag som mer eller mindre borde vara nöjt med att kvalificera till ett mästerskap överhuvudtaget, och mycket riktigt tog det 12 år innan man var tillbaka nästa gång. Men inför det mästerskapet ansågs Uruguay vara något av outsiders och avancemang från gruppspelet var det minsta man kunde förvänta sig.

Men det blev ett konstigt VM. Man dominerade tillställningen i första matchen mot Spanien och borde ha vunnit den. Förutom ett par riktigt heta chanser så missade Ruben Sosa (legend) en straff, som rimligen borde ha renderat i en spansk utvisning i och med att den tillkom på att det spanska försvaret hindrade en boll att gå över linjen med handen.

Det blev 0-0 och i nästa match blev man helt överkörda av Belgien. 1-3 var nästan ett smickrande resultat och spelarna var så frustrerade att den belgiske kaptenen Eric Gerets fick ett strypgrepp på sig. Minns inte om det var i samma situation som det kom en utvisning också.

Med den förutsättningen var man piskade att vinna nästa match för att åtminstone komma med som en av de fyra bästa treorna till åttondelen. Med -2 i målskillnad skulle det inte ha räckt att ta sig vidare på två poäng.

Och man mötte...

Just det, Sydkorea. Ett lag som man normalt borde ha avverkat enkelt, men när klockan hade tickat 90 minuter stod det 0-0, i matchen på Stadio Friuli i Udine. Då skruvades en frispark in i straffområdet och Cagliarilegenden Daniel Fonseca nickade in segermålet.

Det känns med andra ord som att Sydkorea kan vara ett gott omen för Uruguay med Tabarez vid rodret.

Bortom det är Sydkorea nu ett väldigt osäkert kort. De imponerade stort i första matchen, men hade inte mycket att sätta emot Argentina och mot ett skade- och avstängningsdrabbat Nigeria var man tvungna att maska rejält för att få till ett kryss. Svaghetstecken? Ja, det skulle jag säga.

Uruguay å sin sida har varit en av turneringens mest stabila lag och det är kittlande att tänka vad trion Cavani-Suarez-Forlan med ett gott självförtroende kan hitta på, om nu Tabarez vågar satsa på alla samtidigt.

Utgångstipset är alltså Uruguay, men Sydkorea är lurigt. Vi får inte heller glömma att Uruguay fortfarande inte har hamnat i underläge under hela turneringen. Det har passat deras traditionsenligt defensiva uppställning alldeles utmärkt. Sydkorea har en del kvalitet och om de lyckas ta ledningen vet jag inte vad vi kan förvänta oss av de ljusblå.

Tips: 2-0


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: