onsdag 9 juni 2010

Inför VM: Grupp D

Sedan 1982 har Tysklands prestationer i VM haft en lägstanivå som statistiskt överträffar självaste Brasilien. De har nämligen aldrig kommit sämre än till kvartsfinal, medan brassarna som bekant åkte ut mot Argentina åttondelen 1990.

Egentligen har tyskarna haft en svacka under dessa tre decennier, och den började någon gång efter EM-guldet 1996 och varade i ungefär 10 år, alltså fram till 2006. En ganska lång svacka om man tänker efter. 1998 ställde man upp med ett ålderstiget och trött landslag som tog sig vidare från en överkomlig grupp och vann sedan åttondelen mot Mexiko tack vare den höga arbetsmoralen. Sen åkte man på 0-3 mot Kroatien. Två år senare var det ett praktfiasko i EM 2000, när 1-1 mot Rumänien och 0-1 mot England följdes av 0-3 mot kvartsfinalklara Portugal. Och fyra år senare var man ungefär lika dåliga i just Portugal.

Emellan dessa två europeiska mästerskap inföll VM i Sydkorea-Japan som blev något av en skämtturnering med många besvikelser och orättvisor. Där lyckades Tyskland nå en final och tack vare det stämmer det fortfarande att "tyskarna går alltid långt". I alla fall i VM-sammanhang. Notervärt är också att Tyskland fick spela playoff för att överhuvudtaget få delta i den turneringen.

Under VM 2006 inleddes en ny stark era och inför EM 2008 var Tyskland egentligen den enda stormakten som inte såg ut att ha några problem. Mycket riktigt blev det final sen, men det kanske ändå inte var någon jätteturnering bortsett från ett par matcher.

Dagens Tyskland då?

Kvalet vållade inga bekymmer i alla fall, men vi kan nog konstatera att spelare som Lukas Podolski och Bastian Schweinsteiger inte har utvecklats till några megastjärnor. Och något är fel när en nation som Tyskland ska ha en snart 34-årig Michael Ballack som frontfigur. Om allmänhetens oro för lyckan i VM i samband med hans skada är befogad, då är det ett underbetyg.

Annars är Tyskland för mig det mest oförutsägbara laget av de största, eftersom i princip alla spelare i truppen kommer från den tyska ligan. Jag kan inte hålla koll på allt vad de gör och i Champions är det egentligen bara Bayern som är något att titta efter.

Nu har man också fått en grupp med en väldigt bra bredd, men jag räknar rätt kallt med tysk gruppseger. Man kan säga vad man vill om eventuella svaghetstecken men det är inte som att de andra lagen egentligen är bättre. De har bara inte samma förväntningar på sig.

Serbien fanns med för fyra år sen som Serbien-Montenegro. Då som nu nämndes de av många som en "outsider" på grund av framförallt den täta defensiven. Vilket bland annat visar att mycket har förändrats sen Jugoslaviens tid när det framförallt var överflödet av offensiva stjärnor det handlade om.

Jag känner att det kan bli pannkaka av det hela den här gången också. Inte fullt lika illa som senast, men det kan mycket väl bli stopp redan i gruppspelet. Det är lite för mycket hype liksom? Förutom Vidic finns det ingen spelare som höjer sig över mängden av den genomsnittlige VM-spelaren. Jag menar inte det som en sågning, utan bara ett konstaterande att spelare som t ex Kolarov, Dragutinovic, Kuzmanovic och Zigic är bra, men inga fantastiska stjärnor som topplagen lider brist på. Så det är svårt att se hur det här laget på allvar skulle kunna vinna VM.

Och jag kommer inte bry mig om deras äventyr lika mycket som jag gjorde förut, eftersom de dumpade sin gamla matchdräkt för en som är mer synkad med den serbiska flaggan. Man kan säga vad man vill om flaggans färguppsättning men som dräkt ser det bedrövligt ut. I alla fall om man tidigare haft en snygg kombination. Och framförallt är det väl namnbytet som har satt spiket i kistan angående drömmen om Jugoslavien. Mellan 1998-2002 kunde man ändå köpa att de var ett decimerat Jugoslavien. Men nu är frågan om de överhuvudtaget kan räknas som de riktiga arvtagarna. De flesta statistiktabeller verkar tycka så i alla fall och visst, Belgrad är Belgrad och Partizan och Röda Stjärnan existerar fortfarande som serbiska klubbar. Alltid nåt.

Ghana saknar Essien och är ett osäkert kort, men jag har på känn att de kan gå vidare. Jag tror nämligen att deras fysik kan bli jobbigt för serberna. Det är mest en känsla jag har, men vi såg ju hur det gick för tjeckerna för fyra år sen, och hur juggarna själva - i och för sig delvis tack vare en utvisning - vart helt utspelade av Elfenbenskusten. Även utan Essien är det inte något skitlag som de förfogar över, och kanske kan det hjälpa att VM går i Afrika. Sånt har ju visat sig ha en viss betydelse tidigare.

Även Australien kan komma att blanda sig in i striden om andraplatsen, men de bör vara klart sämre än sist. Deras gyllene generation, om man nu ska kalla det så, är over-the-hill. Bresciano har tappat sin plats i Palermo, Grella känns rätt så kall, Viduka finns överhuvudtaget inte med och Harry Kewell... Ja, vad säger man? Det finns bara en spelare som fortfarande känns het och det är förstås Tim Cahill. Å andra sidan kan det visa sig att de har en fantastisk laganda, så vem vet hur det kan gå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: