torsdag 17 juni 2010

Washington

Uruguay har äntligen vunnit en slutspelsmatch för första gången på 20 år. Då, i Italien, var det Daniel Fonseca som på övertid nickade in 1-0 mot Sydkorea på Stadio Friuli i Udine och det var förstås även då Oscar Washington Tabarez som tränare laget. Då var han sjukt snygg också, men det är en annan femma. Fonsecas mål var i den sista omgången av gruppen och blev helt avgörande för Uruguays avancemang till åttondelen där man senare föll mot värdnationen Italien med 0-2. Nu är man också på god väg att avancera från ett gruppspel för första gången sen samma turnering.

Om jag har förstått det rätt så är det i första hand målskillnad som avgör, och efter 3-0 mot Sydafrika känns saken biff, egentligen. Det räcker med förlust mot Mexiko i sista omgången för att det ska vara kört (med allra största sannolikhet), men detta hyperdisciplinerade Uruguay som fortfarande inte har släppt något mål i turneringen känns för starkt för att släppa ifrån sig ett sånt övertag.

* * *

Schweiz seger mot Spanien är en skräll och jag njuter extra efter att ha läst Erik Nivas krönika om hur fantastiskt Spanien är och hur de är givna favoriter och att vi kommer att i framtiden kunna säga att den 16:e juni så såg vi ett historiskt Spanien. Kom igen, Niva, tänkte jag... Är du inte lite naiv i din övertygelse? Lärde du dig inget av Barcas uttåg från Champions i semin?

Dock verkar inte den ha förändrat Spaniens anseende i media särskilt mycket. Istället för att se det som en väckarklocka om att Spanien trots allt är ett lag som kan åka på torsk, har man börjat beskriva händelsen som kanske den största skrällen i VM:s historia. Vilket är lite absurt med tanke på att Schweiz är ett hyggligt bra lag. Det är inte Nya Zeeland vi talar om.

Jag tror att det till och med finns anledning för Spanien att vara oroligt med tanke på hur starkt Chile såg ut tidigare under dagen. Spanien måste eventuellt besegra Chile för att ens få ta sig vidare från gruppspelet och om det är det som krävs så är det sannerligen ingen lätt uppgift.

* * *

En annan sak med Spaniens fiasko är att det öppnar för en osmaklig läggmatch mellan de gamla kolonialvännerna Brasilien och Portugal i den sista omgången av grupp G. Chansen är nämligen rätt stor nu att Spanien - om de överhuvudtaget tar sig vidare - får nöja sig med en andraplats i gruppen. Det innebär att Brasilien förmodligen hellre förlorar än vinner och får Spanien i åttondelen på köpet. Det kommer att vara en komplicerad situation oavsett eftersom Portugal då också vill undvika Spanien och försöker avstå gruppseger. Så kontentan kanske ändå blir att Brasilien får möta Spanien trots en läggmatch.

Allt detta förutsätter för övrigt att Brasilien besegrar Elfenbenskusten vilket jag räknar med, men det är långt ifrån säkert. Förstås skulle brassarna kunna plantera för en "säkrad" andraplats genom att bjuda ivorianerna på en poäng, men det vore lite magstarkt att ta ut så mycket i förskott i ett sånt läge.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: