lördag 12 juni 2010

"Inför" VM: Grupp F

Världsmästarna ser allt annat än världsmästerliga ut. Och då finns det ändå en risk för oss som följer Serie A närmare att överskatta truppen. Trots allt är ju de flesta spelarna en av de bästa i sina respektive klubblag. Sen återstår ju frågan hur bra en sån som Domenico Criscito är på internationell nivå. Lite som att en Bundesligafantast skulle lacka ur om jag började snacka om hur de saknas stjärnor i tyska landslaget för att nån kille har imponerat i Werder Bremen, men aldrig visat vad han går för i ett stort mästerskap.

Nu är inte Criscito det som har för över så mycket bitterhet över den här upplagan av Azzurri. Lippi har rätt när han säger att Italien inte längre har några storstjärnor. Men om han hade tagit ut det bästa laget av det som finns så hade folk inte gnällt lika mycket. Nu har han tagit ut Zambrotta, Cannavaro och Gattuso. Tre gamla spelare som inte håller längre. Särskilt de förstnämnda har tappat något enormt sen 2006 eftersom de är mer än bara ruggiga städgubbar.

Han har dessutom nobbat Fabio Miccoli, vilket är en stor skandal. Cassanos uteslutning har jag lite lättare att förstå medan Balotelli som många nämner inte har något i ett VM-landslag att göra, då han inte ens haft en ordentlig säsong i Inter.

Camoranesi är en annan kontroversiell uttagning som eventuellt kommer att lösas genom att han får kasta in handduken på grund av skada. Det var aktuellt senast jag kollade läget. Han skulle i så fall ersättas av Andrea Cossu, vilket skulle tillföra laget en hel del fantasi och kreativitet, men ärligt talat, ett italienskt landslag står inte och faller med en sån spelare.

Lippi nobbade för övrigt även Giuseppe Rossi av en outgrundlig anledning så nu ser inte mittfältet särskilt bra ut heller. Bortsett från försvaret alltså, där Lippi faktiskt inte behövt rata något givet namn. Italienska försvarare är inte så fantastiska nuförtiden. Det kan mycket väl vara så att de generellt håller den högsta nivån i världen, men ur dessa har man på sistonde inte kunnat får fram en handfull tunga namn. Bortsett från Chiellini då, men det är ju några år sen han slog igenom.

Den lagdel som ser starkast ut är således anfallet. Den är inte sådär extremt skrämmande, men den är i varje fall inte svagare än den uppsättning som fixade VM-guldet.

Gudarna har varit nådiga och gett lite hjälp på traven genom att skaffa fram ett av de enklaste grupperna åt Italien. De går vidare och därefter kan allt hända. Eller?

Vettefan om allt kan hända. Laget känns så jävla blasé att jag räknar kallt med att de åker ut i kvarten, punkt slut. Kanske till och med i åttondelen, om de får stöta ihop med ett energiskt lag som Kamerun.

Men gruppseger räknar jag med.

Utmanaren är förstås Paraguay, som för fyra år sen var en skugga av sitt forna jag (1998-2002) och är nu ett väldigt osäkert kort för mig. Laget är ganska anonymt och den hetaste spelaren verkar vara en målkung från Benfica. Säger ju inte så värst mycket på förhand. Jag får helt enkelt avvakta och se, men de bör åtminstone fixa andraplatsen.

Slovakien kan bli ännu ett av de där europeiska C-lagen som går tryggt vidare från kvalet för att sen göra absolut ingenting i VM. Man kan säga vad man vill om Marek Hamsik, jag tror inte att han ensam kan lyfta det här gänget till oanade höjder. Slovakien är ingen stark fotbollsnation och kommer kanske aldrig bli det. Det räcker att de besegrar Paraguay så lär de vara vidare, men såhär på förhand tror jag inte att de gör det.

Och så kommer Nya Zeeland, som kommer att bli gruppens slagpåse. Jag fick intrycket från rapporterna att laget hade tur i playoffet till VM. Om man behöver tur för att ta sig vidare från ett dubbelmöte med Bahrain, då är man antagligen inte särskilt bra. Jag är säker på att fotbollens medelklassare i Sverige tycker att det är lite kul att kiwis är med i VM. De pratar ju nämligen engelska och många har varit där på semester. Och det är ju allt fotbolls-VM handlar om, eller hur? Att det finns lag med som har noll fotbollstradition och noll fotbollskunnande, men som pratar engelska, kollar på Hollywoodfilmer och föredrar popidoler framför "vuxenmusik". Världen är väldigt liten och väldigt engelskspråkig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: