fredag 30 juli 2010

12. USA

Sviten håller i sig. Sen USA gjorde comeback i VM för första gången på 40 år i Italien 1990, har laget gått vidare från gruppspelet varje gång VM spelats utanför Europa, och åkt ur innanför Europa.

Men det här var första gången man gjorde det med sådana höga förväntningar på sig. Det var så sjukt nära att allt gick åt skogen att jag fortfarande anser att målfirandet efter Donovans 1-0 mot Algeriet på övertid var lite tama. Jag hade väntat mig något mer vilt.

Den matchen var också den enda där USA inte satte sig själv i underläge. Hela VM blev därför lite konstigt. Ständiga tidiga baklängesmål och en jakt på kvittering därefter. Detta bidrog till att göra laget till en av de mest populära. Det var inte typisk kontringsfotboll som i Confed, utan desperata attacker mot mål på hockeymanér.

Om vi nu inte ska räkna in Landon Donovan, så var USA ett lag som saknade den där stjärnan som skulle ordna allt i svåra lägen.Det var ett starkt kollektiv där nästan vem som helst kunde gå in och göra ett lika bra jobb som någon annan. Kanske finns det en koppling här till att man alltid räknade kallt med att de hade en god chans att återhämta sig innan 90 minuter passerat.

Som de flesta andra känner jag mig rätt kluven till USA som fotbollsnation. Det känns bra att det finns något i världen där de inte är självklara jättar, och det känns också bra att landets svaga position inom fotboll hindrar deras möjligheter att utveckla dess utformning alltför mycket, så att det inte blir NHL av det hela. Men det har också varit ett roligt lag att titta på. Givetvis spelar det in att man ofta har varit tvungna att ösa på, men det är ändå kul att se ett lag spela det närmaste man kan komma den gamla brittiska fotbollen, i ett VM där de flesta lag annars spelar rätt så håglöst med en ensam anfallare längst fram. Det handlar inte bara om "offensiv fotboll", utan om det där krigarhjärtat som man förr i tiden såg hos landslagen från de brittiska öarna.

Siffror:

1 seger
2 oavgjorda
1 förlust

5 gjorda mål

5 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: