lördag 24 juli 2010

20. Sydafrika

Det som de flesta av oss väntade sig hände till slut; Sydafrika blev den första värdnationen någonsin att inte ta sig vidare från ett VM-gruppspel.

Jag kan tycka lite synd om dem för det eftersom det känns som att de straffades för att ha kört en legitim lottning. Med det inte sagt att andra VM-lottningar tidigare har varit riggade till hemmalagets fördel. Det är inget jag vet eller något som jag kan bevisa. Ibland har de varit enkla, andra gånger har de varit ganska svåra. Jämfört med dem fick Sydafrika en mardrömslottning trots att de som vanligt var toppseedade.

Det kunde till och med ha varit mycket värre. Frankrike till exempel var i teorin det starkaste oseedade laget. Hade de levt upp till sin normala potential så hade det här blivit ännu tuffare.

Eller låt oss illustrera det genom att byta ut Sydafrika mot ett annat toppseedat lag:

Grupp A

Tyskland
Mexiko
Frankrike
Uruguay

Det är sannerligen en så kallad dödens grupp som bara kan matchas av Argentinas grupp för fyra år sen. Sinnessjukt svår.

Jag tycker därmed att Sydafrika inte har något att skämmas för. Men samtidigt var de alldeles för svaga. Första halvleken av premiären överträffade Mexikos totala dominans alla mina förväntningar. Det fanns i princip bara ett lag på planen. "Ah det är för dåligt", som Pontus Kåmark skulle ha sagt.

Andra halvlek blev en uppryckning, men i nästa match mot Uruguay blev det ungefär samma visa igen. 0-3 kanske var aningen stora siffror, men en sydamerikansk seger var det ju inget snack om.

Sen den svårdömda matchen mot Frankrike, där man visserligen tog ledningen utan några konstigheter, men där man senare fick en utvisning till sin fördel som var ett stort skämt.

Annars var det bara skönt att slippa ett lag med ett par halvstjärnor från PL som under VM skulle få en stjärnstatus som de egentligen inte hade kunnat leva upp; typ Sean Bartlett, Quentin Fortune, Lucas Radebe eller Benny McCarthy.

Siffror:

1 vinst
1 oavgjord
1 förlust

3 gjorda mål

5 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: