torsdag 29 juli 2010

14. Mexiko

Åter en besvikelse för ett Mexiko som åter imponerade.

Med Italien borta redan i gruppspelet har nu Mexiko hamnat i sällskap bestående av tre länder som alla har gått vidare från de senaste fem VM-slutspelens gruppspel.

Men till skillnad från Mexiko har Tyskland och Brasilien vid samtliga dessa tillfällen även tagit sig vidare till kvartsfinal.

Förmodligen är det väl något av en slump att det alltid skiter sig för Mexiko. Den bästa chansen kom redan första gången i sviten; åttondelen 1994 mot Bulgarien, som man torskade efter straffar.

1998 var det spelmässigt ytterst nära, när man ledde mot Tyskland och hade flera chanser att utöka ledningen till 2-0, vilket då hade varit spiken i kistan. Istället vände tyskarna under ordinarie tid.

2002 var en märklig match mot USA som man tappade rätt tidigt, och grinigheten var stor.

2006 var man faktiskt rätt mediokra i gruppspelet, men höjde sig i åttondelen mot Argentina, bara för att förlora i förlängningen.

Och så, åter Argentina den här gången.

Mexiko som är ett landslag känt för att underprestera på bortaplan, har alltså inte tagit med sig denna förbannelse till VM-slutspelen. I hela VM:s premiär mötte man värdnationen Sydafrika och utklassade hemmalaget i första halvlek, spelmässigt.

Men i andra halvlek, när man tryckte på för att göra det där målet som man antagligen såg sig förtjänta av, då blottade Sydafrika det dåliga försvarsspelet.

Lyckligtvis tog man ändå en poäng och därefter besegrade man Frankrike på det som skilde lagen mest åt av allt - entusiasm. Med 2002 års succétränare Javier Aguirre agerade Mexiko fullständigt respektlöst mot fransmännen, och vann alltså med 2-0.

Man ville slippa storebror Argentina men fick finna sig i det ändå. Det där offsidemålet har det varit mycket tal om. Helt rätt, men jag känner mig rätt övertygad om att det inte hade gjort någon större skillnad. Mexiko var väldigt tydligt det sämre laget.

Nu väntar vi på fortsättningen. Mexiko lär som vanligt kvala in till Brasilien-VM också. Man kan tycka att det där nästa steget till kvartsfinal bara är en tidsfråga, men om vi utgår från VM-spelet så har väl Mexiko inte ändrat karaktär nämnvärt under alla dessa år? Kanske var det lite mer fart i detta mästerskapet, men i grund och botten är det fortfarande bra teknik och kortpassningsspel som man är duktiga på... Ofta utan att det finns någon riktig storstjärna där någonstans som ska styra upp saker och ting.

Siffror:

1 seger
1 oavgjord
2 förluster

4 gjorda mål

5 insläppta mål

---

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: