tisdag 27 juli 2010

19. Schweiz

Det gör ont att besegra de blivande världsmästarna Spanien och ändå inte ens belönas med en åttondel. Men exakt hur det känns kan inte jag veta, eftersom jag generellt inte har några särskilda sympatier för det schweiziska landslaget eller landet Schweiz.

Efter lagets första match var frågan om inte Ottmar Hitzfeld är en av världens absolut bästa tränare. Efter sista matchen mot Honduras var funderingen att Hitzfeld kanske inte är så jäkla fantastisk trots allt. Få spelare stack ut, på gott och ont. Om nu inte målisen Benaglio ska räknas.

Det är väldigt svårt att bedöma Schweiz efter det här VM:et. Det var ett ganska uppsnackat lag bland de som anser sig ha lite bättre koll på vad som händer inom världsfotbollen (inklusive jag själv alltså). Det var inte av den sortens hajp som Elfenbenskusten eller Serbien omgavs med. Personligen såg jag inte dem som favoriter att ta sig vidare, men visste att de hade sin intressantaste upplaga sedan början av 90-talet när man kvalade in till VM 1994 med Roy Hodgson som tränare.

Efter premiären var det lite "oj jävlar" över det hela. Jag anser inte att Spanien var fullt så dominant som vissa andra vill göra gällande i den matchen. Schweiz fick definitivt finna sig i att vara det försvarande laget, men behövde aldrig krypa på knäna. Det skapades en del riktigt starka chanser, men att man lyckades hålla igen i över en halvtimme var inte så överraskande.

Matchen mot Chile dog lite när Valon Behrami filmades bort från gruppspelet, så den är kanske lite svår att analysera av den anledningen.

Hondurasmatchen kommer nog att få sammanfatta Schweiz som en ganska medelmåttig nation trots alla intressanta unga spelare. Kanske hade man bara en dålig dag, men känslan var att om man inte kan besegra ett tills synes blekt Honduras i en avgörande match, då kanske man inte hade något i åttondelen att göra. 0-0 var ett rättvist resultat, även om 1-1 hade speglat matchen bättre.

Och så konstaterar vi att man också slog rekord i att hålla nollan. För fyra år sen blev Schweiz det första laget någonsin att åka ur ett VM utan att ha släppt in ett enda mål på sina fyra matcher. Ytterligare 150 minuter gick innan Mark Gonzalez till slut spräckte den. Därefter stängde Benaglio till igen. Vilket innebär att Schweiz bara släppt in ett mål på de senaste 660 minuterna. Siffror som man har hört förr från ligaspel hit och dit. Men det är en sak för Manchester United att göra det i PL, en annan för en europeisk B-nation att göra det i VM. Bara en sån här sak får en att hålla tummarna för att Schweiz kvalar in till Brasilien 2014, så att vi får en ordentlig fortsättning på den här sviten.

Siffror:

1 vinst
1 oavgjord
1 förlust

1 gjort mål

1 insläppt mål

---


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: